Compania rusă de gaze a anunțat vineri că aprovizionarea cu gaze naturale prin conducta Nord Stream 1 va rămâne oprită. Pretinde că a constatat o scurgere de ulei la turbina principală de la stația de compresoare de lângă Sankt Petersburg.

Rușii nu au precizat când ar putea fi remediată presupusa defecțiune. Mai devreme, Gazprom susținea că va relua conform programării pomparea de gaze, după o pauză de trei zile.

Gazoductul Nord Stream 1, care trece pe sub Marea Baltică și care transportă gazul rusesc către Germania, funcționa oricum la o capacitate de 20% din potențial, înainte de ultima întrerupere a fluxurilor.  

În același timp, Berlinul spune că motivele de mentenanță invocate adesea de Rusia pentru a suspenda exporturile sunt doar un pretext, iar conducta Nord Stream 1 este complet funcțională. Bruxelles-ul susține afirmațiile Germaniei și consideră că Rusia folosește gazele de care Europa are nevoie drept o armă economică. 

Sursă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday