Reuters scrie că două surse familiare cu situația operatorului energetic de stat din Rusia au declarat că exporturile de gaze naturale către Europa (Germania, mai exact) prin gazoductul Nord Stream 1 vor fi reluate sâmbătă, conform planului. 

Miercuri, Gazprom a transmis că va întrerupe fluxurile de gaze naturale către Germania, invocând lucrări de mentenanță care vor dura trei zile. Guvernul german nu a primit din partea companiei rusești un anunț oficial în această privință, ci a aflat din presă, fapt ce a stârnit îngrijorări. 

Gazoductul Nord Stream 1, care trece pe sub Marea Baltică și care transportă gazul rusesc către Germania, funcționa la o capacitate de 20% din potențial înainte de ultima întrerupere a fluxurilor.  

În același timp, Berlinul spune că motivele de mentenanță invocate adesea de Rusia pentru a suspenda exporturile sunt doar un pretext, iar conducta Nord Stream 1 este complet funcțională. Bruxelles-ul susține afirmațiile Germaniei și consideră că Rusia folosește gazele de care Europa are nevoie drept o armă economică. 

Sursa: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday