Astăzi confirmăm intenția noastră politică comună de a finaliza și implementa o interdicție cuprinzătoare a serviciilor care să permită transportul maritim al țițeiului și produselor petroliere de origine rusă la nivel global, se arată în declarația comună emisă de Ministerul german de Finanțe. Miniștrii G7 au mai precizat că intenționează să alinieze implementarea plafonului respectiv cu introducerea celui de-al șaselea pachet de sancțiuni aplicate de UE Rusiei pentru invadarea Ucrainei.

Conform acordului, “furnizarea unor astfel de servicii va fi permisă numai dacă petrolul și produsele petroliere [rusești] sunt achiziționate sub un preț stabilit de guvernele țărilor care sunt de acord cu implementarea unui astfel de plafon.

Secretarul american al Trezoreriei, Jante Yellen, a declarat că acordul privind limitarea sumelor plătite de rafinării și comercianți pentru țițeiul rusesc va afecta situația financiară a Rusiei și va ataca acțiunile ostile ale Moscovei în Ucraina. Limita inițială a prețului va fi calculată și ajustată corespunzător.

Ministrul de Finanțe al Japoniei, Shunichi Suzuki, a salutat acordul și a precizat că vrea ca acesta să fie implementat în curând. Suzuki le-a mai spus reporterilor că acest lucru ar putea ajuta la compensarea creșterii prețurilor energiei și a inflației.

Vom reduce capacitatea lui Putin de a-și finanța războiul din exporturile de petrol prin interzicerea serviciilor asupra navelor care transportă petrol rusesc peste un plafon de preț convenit”, a declarat Nadhim Zahawi, ministrul de finanțe al Regatului Unit.

Rusia a avertizat astăzi că nu va mai exporta petrol în țările care impun un astfel de plafon de preț pentru petrolul din Rusia.

Surse alternative: Deutsche Welle, CNN

Sursa Foto: Photoerick / Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday