Companiile care impun un plafon de preț nu se vor mai număra printre beneficiarii petrolului rusesc. Pur și simplu nu vom coopera cu ei pe principii anti-piață. Un lucru este cert: o astfel de mișcare va duce la o semnificativă destabilizare a pieței petrolului”,a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, confirmând comentariile făcute joi de viceprim-ministrul rus Alexander Novak.

Piețele de energie sunt la un nivel maxim. Acest lucru se regăsește în principal în Europa, unde măsurile anti-Rusia au dus la o situația care implică importurile de petrol din SUA, la prețuri foarte mari, nejustificate. Companiile americane devin din ce în ce mai bogate, iar contribuabilii europeni devin din ce în ce mai săraci”, a mai transmis oficialul rus.

În acest context, Reuters scrie că miniștrii de Finanțe ai țărilor G7 dezbat vineri un plan de plafonare a prețurilor pentru petrolul rusesc achiziționat, cu scopul de a reduce veniturile obținute de Moscova. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis astăzi, de asemenea, că a sosit timpul ca UE să ia în considerare un plafon similar de preț și pentru gazele rusești. 

Liderii occidentali au fost de acord în luna iunie să exploreze un astfel de plan, care să limiteze sumele pe care rafinăriile și comercianții le plătesc pentru țițeiul rusesc. UE a importat anul trecut 2,2 milioane de barili de țiței pe zi, 1,2 milioane de barili pe zi de produse rafinate și 0,5 milioane de barili pe zi de motorină, Germania, Polonia și Olanda fiind cei mai mari cumpărători europeni. 

Sursa: Reuters

Sursa Foto: Aleksandr Gerasimov/Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday