Gazprom a întrerupt din nou fluxul de gaze naturale rusești către Germania prin gazoductul Nord Stream 1, iar mâine va opri livrările către Franța (Engie). Guvernul german a aflat din presă.

Compania rusă invocă lucrări de mentenanță care vor dura trei zile, până pe 2 septembrie, dar guvernul german a precizat că nu a primit din partea Gazprom un anunț oficial cu privire la sistarea livrărilor de gaze naturale rusești, ci a aflat din presă. Gazprom a avertizat cu două săptămâni în urmă că va întrerupe temporar livrările. 

Totodată, Berlinul spune că motivele de mentenanță invocate de Rusia sunt doar un pretext, iar conducta Nord Stream 1 este complet funcțională și nu au fost raportate probleme tehnice. 

The Guardian scrie că, în ultimele luni, fluxul gazelor naturale exportate de Rusia a fost redus la 40% din capacitate. Este a doua perioadă de sistare temporară pe fondul unor lucrări de mentenanță din ultimele două luni, după ce în luna iulie Gazprom a oprit fluxurile timp de 10 zile, iar exporturile au fost reluate apoi la doar 20% din capacitate. Rusia a susținut atunci că Germania este de vină, deoarece compania germană Siemens Energy nu ar fi returnat echipamentele reparate în Canada. 

Marți, Gazprom a informat compania franceză Engie că va opri livrările de gaze începând cu 1 septembrie, pe fondul “unei dispute contractuale”. Compania rusă susține că Engie nu a plătit integral pentru cantitatea de gaze naturale achiziționate prin contract. Engie, care deține 9% din Nord Stream, nu a comentat decizia Gazprom.

Este foarte clar că Rusia folosește gazul ca armă de război și trebuie să ne pregătim pentru cel mai rău scenariu – întreruperea completă a aprovizionării”, a declarat ministrul francez al Energiei, Agnes Pannier-Runacher.

De la invadarea Ucrainei, Rusia a întrerupt complet exporturile de gaze naturale către Bulgaria, Danemarca, Finlanda, Olanda și Polonia.

Sursa: The Guardian, Reuters

Sursa Foto: Maksim Safaniuk / Dreamstime

Folosim cookies