Compania rusă invocă lucrări de mentenanță care vor dura trei zile, până pe 2 septembrie, dar guvernul german a precizat că nu a primit din partea Gazprom un anunț oficial cu privire la sistarea livrărilor de gaze naturale rusești, ci a aflat din presă. Gazprom a avertizat cu două săptămâni în urmă că va întrerupe temporar livrările. 

Totodată, Berlinul spune că motivele de mentenanță invocate de Rusia sunt doar un pretext, iar conducta Nord Stream 1 este complet funcțională și nu au fost raportate probleme tehnice. 

The Guardian scrie că, în ultimele luni, fluxul gazelor naturale exportate de Rusia a fost redus la 40% din capacitate. Este a doua perioadă de sistare temporară pe fondul unor lucrări de mentenanță din ultimele două luni, după ce în luna iulie Gazprom a oprit fluxurile timp de 10 zile, iar exporturile au fost reluate apoi la doar 20% din capacitate. Rusia a susținut atunci că Germania este de vină, deoarece compania germană Siemens Energy nu ar fi returnat echipamentele reparate în Canada. 

Marți, Gazprom a informat compania franceză Engie că va opri livrările de gaze începând cu 1 septembrie, pe fondul “unei dispute contractuale”. Compania rusă susține că Engie nu a plătit integral pentru cantitatea de gaze naturale achiziționate prin contract. Engie, care deține 9% din Nord Stream, nu a comentat decizia Gazprom.

Este foarte clar că Rusia folosește gazul ca armă de război și trebuie să ne pregătim pentru cel mai rău scenariu – întreruperea completă a aprovizionării”, a declarat ministrul francez al Energiei, Agnes Pannier-Runacher.

De la invadarea Ucrainei, Rusia a întrerupt complet exporturile de gaze naturale către Bulgaria, Danemarca, Finlanda, Olanda și Polonia.

Sursa: The Guardian, Reuters

Sursa Foto: Maksim Safaniuk / Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday