Irak. Proteste violente în zona securizată a capitalei Bagdad, după ce clericul musulman șiit Moqtada al-Sadr a anunțat că se retrage definitiv din politică. Susținătorii săi au ocupat Parlamentul.

Moqtada al-Sadr a anunțat azi că a decis să renunțe definitiv la viața politică, după ce în urmă cu două luni și-a retras formațiunea politică din parlament, adâncind impasul politic în care se află țara și stârnind un val de proteste care durează de câteva săptămâni.

Al-Sadr, cu o retorică atât împotriva Iranului, cât și a SUA, a reușit să obțină popularitatea în Irak, dar încercările sale de a forma un guvern au fost fără succes. Deși Al-Sadr a fost marele câștigător al alegerilor din octombrie anul trecut, decizia de a se retrage din parlament în iunie a venit după ce nu a reușit să formeze un guvern fără majoritatea partidelor șiite susținute de Iran.

Potrivit presei internaționale, luni, sute de susținători ai săi au luat cu asalt zona guvernamentală centrală a Bagdadului, au ocupat parlamentul, oprind procesul de alegere a unui nou președinte și prim-ministru.

Premierul în funcție, Mustafa al-Kadhimi, a suspendat ulterior toate ședințele guvernului. Armata irakiană a transmis că este interzisă circulația civililor după ora locală 15:30 și a îndemnat protestatarii să părăsească Zona Verde pentru a evita ciocnirile.

Surse: CNN, Reuters.

Folosim cookies