Moqtada al-Sadr a anunțat azi că a decis să renunțe definitiv la viața politică, după ce în urmă cu două luni și-a retras formațiunea politică din parlament, adâncind impasul politic în care se află țara și stârnind un val de proteste care durează de câteva săptămâni.

Al-Sadr, cu o retorică atât împotriva Iranului, cât și a SUA, a reușit să obțină popularitatea în Irak, dar încercările sale de a forma un guvern au fost fără succes. Deși Al-Sadr a fost marele câștigător al alegerilor din octombrie anul trecut, decizia de a se retrage din parlament în iunie a venit după ce nu a reușit să formeze un guvern fără majoritatea partidelor șiite susținute de Iran.

Potrivit presei internaționale, luni, sute de susținători ai săi au luat cu asalt zona guvernamentală centrală a Bagdadului, au ocupat parlamentul, oprind procesul de alegere a unui nou președinte și prim-ministru.

Premierul în funcție, Mustafa al-Kadhimi, a suspendat ulterior toate ședințele guvernului. Armata irakiană a transmis că este interzisă circulația civililor după ora locală 15:30 și a îndemnat protestatarii să părăsească Zona Verde pentru a evita ciocnirile.

Surse: CNN, Reuters.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday