Igor Girkin, fostul comandant al trupelor ruse din Donbas (considerat criminal de război, responsabil inclusiv pentru doborârea avionului de pasageri MH-17, în 2014), comentează zvonurile potrivit cărora Vladimir Putin s-ar opune unei mobilizării generale în Rusia, cerută de ministrul rus al Apărării: “Cred că această versiune este o minciună completă și absolută. Fie și doar dacă te uiți la ce activități întreprinde Ministerul Apărării Federației Ruse în acest moment pentru refacerea trupele, fără a decreta o mobilizare. În loc să reînnoiască unitățile extrem de obosite, dar cel puțin experimentate, unități de primă linie (care ar putea crește dramatic moralul și eficiența luptei în general), domnul Shoigu adună febril în toate regiunile Federației Ruse “batalioane de voluntari”, care, odată ce vor ajunge pe front, dacă nu vor fi învinse chiar în primele bătălii, atunci vor suferi în mod inevitabil pierderi uriașe și nejustificate, din cauza lipsei de experiență a personalului”, comentează Girkin pe canalul său de Telegram.

Image

În context, fostul comandant rus, altfel un critic permanent și un nemulțumit de faptul că Rusia a abandonat intenția de a ocupa Kievul și întreaga Ucraină, arată că societatea rusă nu ar putea înțelege nevoia unei mobilizări generale, când până acum i s-a spus că Rusia efectuează în Ucraina doar “o operațiune specială” care merge foarte bine. Igor Girkin mai arată că faza a III-a a operațiunii speciale este un eșec complet: “Pe parcursul verii, inamicul a crescut brusc numărul de lovituri cu rachete, adânc în teritoriul controlat de Federația Rusă, obținând succese destul de comparabile (din punct de vedere al daunelor) cu loviturile cu rachete efectuate de Forțele Armate ale Federației Ruse, care au pierdut astfel superioritatea exclusivă”, mai arată Girkin.

Principalele evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Potrivit Naval News, oficiosul Marinei Britanice, o navă rusească de marfă a reușit să se strecoare prin strâmtoarea Bosfor în Marea Neagră, încărcată cu sisteme de apărare antiaeriană S-300, retrase din Siria. Sursa precizează că destinația acestora este Strâmtoarea Kerci, unde va consolida apărarea podului care leagă Rusia de Crimeea. Turcia a interzis în primăvară intrarea navelor de luptă în Marea Neagră, dar este neclar dacă a permis cu intenție tranzitul navei de marfă încărcate cu armament rusesc.
  • Tot în Crimeea, imagini postate pe rețelele de socializare indică o explozie produsă duminică la Capul Fiolent, în sudul peninsulei, la aproape 300 de kilometri de linia frontului. În timp ce unele surse (neverificate) susțin că o dronă ar fi lovit un radar militar de coastă, autoritățile ruse spun că antiaeriana lor ar fi lovit drona respectivă, înainte ca aceasta să producă daune.

  • Pe Frontul de Sud, rușii au atacat cu rachete și aviație pe direcția Melitopol-Zaporijie și în nordul regiunii Herson, spre Krivoi-Rog. Analistul ucrainean Aleksei Arestovici susține că forțele ruse nu sunt în ofensivă pe Frontul de Sud ci doar încearcă să-și consolideze pozițiile tactice, pentru a împiedica o contraofensivă ucraineană.
  • Tot pe Frontul de Sud, ucrainenii au bombardat pozițiile ruse din jurul orașului Herson, precum și podul adiacent barajului Kakhovka.
  • Un bombardament asupra unei zone rezidențiale din orașul Energodar (ocupat de ruși) a provocat un incendiu puternic. La Energodar se află centrala nucleară Zaporijie. Nu este clar dacă atacul a fost efectuat de Ucraina.
  • Comandamentul ucrainean susține că a respins mai multe atacuri ale rușilor la Harkov și în Donbas.

Surse alternative: ISW, Ukrinform

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday