Rusia susține că a trimis în exclava Kaliningrad trei avioane de luptă MiG-31, echipate cu rachete hipersonice de tip Kinjal. Finlanda acuză că avioane similare i-au încălcat spațiul aerian, în această dimineață.

Agenția rusă de știri RIA Novosti afirmă că cele trei avioane vor fi prezente permanent în exclava rusă. Kaliningrad a devenit un punct sensibil după ce Lituania a decis să limiteze tranzitul mărfurilor supuse sancțiunilor UE, precum cărbune, metale, materiale de construcție și tehnologie avansată. Rusia a amenințat încă de acum două luni că va lua măsuri în urma acestei decizii. Moscova susține că sistemul de rachete Kinjal este capabil să lovească ținte la o rază de acțiune de peste 2.000 km. Aceste rachete sunt lansate din aer, cu ajutorul avioanelor de vânătoare. 

În paralel, Ministerul finlandez al Apărării a declarat că în această dimineață două avioane rusești MIG-31 au intrat în spațiul aerian al țării. Evenimentul s-a produs în jurul orei 6:40 și a durat câteva minute. Oficialul nu a menționat dacă avioanele au fost escortate afară din spațiul aerian al Finlandei, dar a spus că poliția de frontieră a demarat o anchetă în acest sens.

Sursa: Reuters

Folosim cookies