Rusia va răspunde cu siguranță la astfel de acțiuni ostile. Măsurile adecvate sunt în curs de elaborare în format interdepartamental și vor fi luate în viitorul apropiat. Aceste măsuri vor avea consecințe grave cu impact negativ serios și dure asupra populației Lituaniei”, a declarat Nikolai Patrushev, consilierul de Securitate al președintelui rus aflat la Kaliningrad, care a adăugat și că lituanienii “vor simți durere”.

Amenințările Moscovei vin după ce Lituania a decis să interzică tranzitul de mărfuri supuse sancțiunilor UE către Kaliningrad, inclusiv cărbune, metale, materiale de construcție și tehnologie avansată. Tranzitul de astfel de mărfuri din și spre Kaliningrad este prevăzut în tratatul dintre Lituania și Federația Rusă, despre care Moscova spune că este astfel încălcat.

Este ironic să auzim retorici despre presupusele încălcări ale tratatelor internaționale din partea unei țări care a încălcat posibil fiecare tratat internațional. Nu există niciun blocaj în  Kaliningrad. Lituania pune în aplicare sancțiunile adoptate la nivelul UE”, a declarat premierul lituanian Ingrida Simonyte. 

De asemenea, în acest sens, The Guardian notează că ambasadorul UE la Moscova a fost convocat la sediul Ministerului de Externe din Rusia. Oficialul a precizat că decizia guvernului de la Vilnius nu implică un “blocaj”, atât timp cât tranzitul de alte mărfuri, precum alimente (care nu se numără printre cele interzise de UE) continuă. 

Kaliningrad este o exclavă rusă de la Marea Baltică. A devenit parte a Uniunii Sovietice după cel de-al Doilea Război Mondial și are o populație de aproximativ 430 de mii de persoane. Găzduiește totodată sediul flotei ruse din Marea Baltică.

Surse: Reuters, The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday