Prețul petrolului a scăzut cu mai mult de 5%, pe fondul unei reduceri neașteptate de dobânzi a băncii centrale a Chinei. Țițeiul este acum din nou la nivelul de la începutul războiului din Ucraina.

Prețul țițeiului european (BRENT) a scăzut aseară până la 92,7 dolari pe baril, de la aproape 100 de dolari, vineri. Luni dimineața, în tranzacțiile asiatice, prețul a urcat până la 94 de dolari, dar tendința rămâne una de scădere.

Mișcarea autorităților chieneze de scădere neașteptată a dobânzilor anticipează date dezamăgitoare din economie, afectată de politica “Zero Covid” care a dus la impunerea unor carantine în prima parte a anului și la frânarea activității economice. Acest lucru s-a văzut într-o scădere a cantităților de țiței rafinate de cel mai mare importator de petrol al lumii până la nivelul din prima parte a anului 2020, când începea pandemia. Suplimentar sectorul imobiliar este frânat de o prăbușire de 12% a investițiilor în iulie.

Cum președintele Xi Jinping țintește obținerea unui al treilea mandat în această toamnă, China se străduiește să mențină o creștere economică de peste 5%, în a doua jumătate a anului.

Surse alternative: Reuters, FT

Foto: Aizhong Wang | Dreamstime.com

Folosim cookies