Sunt tot mai multe semne ale epuizării efortului Armatei Ruse de a cuceri Donbasul, din care Ucraina mai controlează acum cam un sfert din teritoriul pe care îl avea în 2014. Fie din cauza unor pierderi importante de trupe și echipamente, fie din cauza relocării acestora pe Frontul de Sud, unde ucrainenii pregătesc (sau au demarat deja) o contraofensivă, avansul trupelor ruse pare a fi fost oprit complet pe flancul nordic al frontului din Donbas, în timp ce avansul dinspre Donețk (partea sudică) și spre Bakhmut este foarte limitat.

“Aceeași Armată Rusă care acum șase luni înainta pe nouă direcții, acum se chinuie și dacă trebuie să cucerească o fermă”, a comentat ieri analistul ucrainean Alexei Arestovici. Între timp, o analiză NY Times arată că deși Armata Rusă recrutează permanent noi oameni, aceștia nu sunt pregătiți de luptă, iar pierderile grele (circa 500 de oameni pe zi, morți sau răniți) au dus la o blocare a înaintării din Donbas.

Principalele evoluții din ultimele 24 de ore:

  • Pe Frontul de Sud, Armata Ucraineană a bombardat și al patrulea pod care traversează râul Nipru în regiunea Herson, ceea ce va face extrem de precare liniile de aprovizionare ruse spre orașul Herson.
  • Trupele ruse au desfășurat o ofensivă spre nordul regiunii Herson, aparent pentru a-i împinge pe ucraineni peste râul Inhuleț. Comandamentul Ucrainean susține că ofensiva rusă a fost respinsă.
  • În Donbas, Comandamentul Ucrainean anunță că ofensiva Rusiei pe două direcții (Sloviansk și Avdiivka) a eșuat, trupele acesteia fiind nevoite să se retragă.
  • Rușii au avansat la est de Bahmut și încercuies Piski (dinspre Donețk) un sat pe care se străduiesc să-l cucerească de mai bine de o săptămână și în care au folosit zilele trecute bombe termobarice.

Surse alternative: ISW, Ukrinform

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday