Cu 500 de soldați ruși uciși sau răniți în fiecare zi, conform ultimei estimări făcute de oficialii americani, avansul Rusiei a încetinit în Ucraina, iar sosirea sistemelor de rachete americane în tabăra ucraineană a blocat și mai mult ofensivele Armatei Ruse, arată analiza NY Times.

La începutul verii, forțele ruse au capturat regiunea Luhansk dar nu au mai fost capabile să avanseze și în Donețk, în mare parte din cauza pierderilor grele suferite. “Cred că este destul de cert faptul că rușii au suferit probabil 70 sau 80 de mii de victime în mai puțin de șase luni”, a declarat Colin Kahl, un subsecretar de la Pentagon, referindu-se la soldații ruși scoși din luptă fie morți, fie răniți. “Au făcut câteva câștiguri în est, deși nu prea multe în ultimele două săptămâni, dar asta a avut un cost extraordinar pentru Armata Rusă, atât pentru că Armata Ucraineană a performat, dar și datorită asistenței pe care aceasta o primește”, a mai spus Kahl.

Alți doi oficiali americani estimează că Rusia are până acum 20 de mii de decese, din care cinci mii sunt mercenari din Grupul Wagner.

Guvernul rus clasifică numărul morților ca fiind secret de stat, iar televiziunile ruse rareori vorbesc despre asta. Ultima dată a anunțat o astfel de cifră oficială în martie, când a spus că 1.351 de soldați ruși au fost uciși în operașiunea specială din Ucraina. La acea vreme, oficialii americani estimau că numărul era mai aproape de 5.000.

Ucraina a suferit și ea pierderi grele. În timpul luptelor din Luhansk, oficialii au spus că între 100 și 200 de soldați ucraineni își pierd zilnic viața.

Dar după aproape un deceniu de război cu separatiștii ruși. Ucraina are un grup mare de rezerviști experimentați, veterani disponibili pentru luptă. Rusia, în schimb, a fost forțată să-și redistribuie forțele în sud, pe măsură ce Ucraina intensifică contraofensiva pentru eliberarea teritoriilor ocupate.

Putin și-a mărit și el armata cu noi recruți, dar eficiența pe câmpul de luptă a nou veniților este slabă. “Armata Rusă este serios epuizată”, a spus Seth G. Jones, directorul programului de securitate internațională la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale. “Asta are implicații asupra capacității lor de a lupta în acțiunile terestre din Ucraina”.

Rusia a angajat deja aproape 85% din trupele sale terestre în război, aducâns soldați din Extremul Orient dar și din diferitele desfășurări pe care le avea în diferitele țări ale lumii. În plus, Moscova a recrutat și trupe din Siria, Putin evitând până acum o mobilizare generală internă. Rușii “au o problemă enormă cu resursa umană și o problemă și mai mare cu faptul că oamenii pe care îi au nu sunt bine pregătiți”, a spus generalul Breedlove, unul dintre foștii comandanți ai trupelor americane din Europa.

Analiza integrală pe The NY Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday