Raed Arafat a anunțat, după ședință de guvern de astăzi, că România va trimite 77 de pompieri și  17 mijloace de intervenție pentru stingerea incendiilor, pentru a ajuta pompierii francezi care luptă cu focul. Transferul acestora către Franța se va efectua pe cale aeriană, cu ajutorul a două avioane Spartan C-17, care vor decola din București și Timișoara.

”În urmă analizei, am hotărât să folosim avioane de la baza de transport strategic care aparține forțelor NATO și România are în ea ore de zbor alocate. Urmează să vină astăzi două avioane C17, avioane foarte mari de transport. Un avion va ateriza la București și unul la Timișoara”, a declarat Arafat.

Franța se confruntă cu un incendiu major de vegetație în regiunea Gironde din sud-vestul țării, unde au ars 15 mii de hectare. Potrivit presei franceze, incendii de vegetație mai mici sunt raportate în toată țara, mai exact în Maine-et-Loire, Aveyron, Drôme, Isère sau Pyrénées-Orientales. Meteorologii spun că temperaturile se vor menține la 40 de grade Celsius cel puțin până la finalul săptămânii.

Declarațiile secretarului de stat Raed Arafat:

”Ieri a fost afișată solicitarea guvernului francez pentru ajutor aerian și terestru pentru lupta împotriva incendiilor. Franța se confruntă cu mai multe incendii grave, cum se întâmplă și în alte state. Așadar, ieri s-a solicitat sprijin aerian și terestru prin Mecanismul de protecție civilă europeană. Pentru sprijinul aerian a fost oferit ajutor din alte state, inclusiv Grecia. Cerința era de avioane care se pot alimenta din mare. Însă pentru partea terestră, am stablit că putem oferi un modul de intervenție terestru. Ce este particular la această misiune, distanță este foarte mare. 

În urmă analizei, am hotărât să folosim avioane de la baza de transport strategic care aparține forțelor NATO și România are în ea ore de zbor alocate. Urmează să vină astăzi două avioane C17, avioane foarte mari de transport. Un avion va ateriza la București și unul la Timișoara. Între timp IGSU a mobiliat forțele de intervenție care sunt compuse din 7 ofițeri și 70 de subofițeri pompieri și 17 mijloace de intervenție pentru stingerea incendiilor.

Au fost mobilizați pompieri către București și Timișoara din mai multe județe, urmând că personalul și mijloacele să fie transportate cu cele două avioane pe aeroportul Bordeaux din Franța.

Din punctul nostru de vedere, e o premieră în care trimite mijloacele tehnice și mașini de pompieri pe cale aeriană, folosind avioane”.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday