“Distribuţia pastilelor de potasiu este perfect funcţională, îndemn pe toată lumea, toate persoanele cu vârsta de până la 40 de ani să se prezinte cât mai repede la medicul de familie de la care trebuie să primească prescripţia şi avem 2.500 de farmacii în toată ţara de unde îşi pot ridica în mod gratuit aceste pastile. Deci este un sistem perfect funcţional, este important ca oamenii să apeleze la sistemul pe care noi am reuşit să-l punem la punct”, a declarat luni ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, răspunzând la o întrebare a jurnaliștilor.

Populația de peste 40 de ani nu primește rețeta de iodură de potasiu, medicamentul fiind considerat periculos pentru cei care au peste această vârstă.

Distribuția pastilelor de iodură de potasiu a început de câteva săptămâni, dar ministrul Sănătății a considerat necesar să dea acum acest semnal, fără a preciza foarte clar motivul. În ultimele zile au existat însă bombardamente la Centrala Nucleară de la Zaporojie (aflată în sudul Ucrainei, la câteva sute de kilometri de granița cu România)

“Probabil că pe măsură ce lucrurile se tensionează în Ucraina e posibil ca cererea să crească, dar, repet, medicii de familie trebuie să elibereze prescripţie acestor pacienţi care au dreptul să primească microcomprimatele de iodură de potasiu”, a adăugat ministrul Sănătăţii.

Potrivit ministrului, listele cu farmaciile care distribuie pastilele de iodură de potasiu sunt disponibile la Ministerul Sănătăţii (click aici) şi la Direcţiile de Sănătate Publică din teritoriu.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday