Agenția nucleară de stat a Ucrainei, Energoatom, a transmis pe Telegram că centrala nucleară Zaporijie “funcționează cu riscul de a încălca normele de protecție împotriva radiațiilor și împotriva incendiilor. Rămâne un risc de scurgere de hidrogen și de dispersare a particulelor radioactive, iar riscul de incendiu este, de asemenea, mare“.

Moscova și Kievul se acuză reciproc pentru atacurile asupra centralei nucleare. Compania energetică de stat a reiterat că personalul ucrainean lucrează pentru a menține nivelurile de siguranță sub amenințarea forțelor ruse care au ocupat centrala.

Vineri, bombardamentele au lovit o linie electrică de înaltă tensiune la uzină. Tehnicienii au deconectat un reactor ca măsură de precauție, chiar dacă atunci nu a fost detectată nicio scurgere radioactivă.

Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, cere de câteva săptămâni accesul la instalație și a descris situația de acolo ca fiind extrem de îngrijorătoare. Până în prezent, cererile nu au avut niciun rezultat concret.

Pe Twitter, șeful diplomației UE, Josep Borrell, a condamnat activitatea militară din jurul uzinei, catalogând-o drept “o încălcare gravă și iresponsabilă a regulilor de securitate nucleară și un alt exemplu al nerespectării de către Rusia a normelor internaționale“.

Sursă: DW.

Foto: Olya Solodenko | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday