ISW evaluează că forțele ruse sunt responsabile pentru uciderea a 53 de prizonieri de război ucraineni, în urma exploziei de la penitenciarul Olenivka, aflat sub control rusesc în regiunea Donețk, pe 28 iulie.

Doi oficiali americani au confirmat pentru Politico, sub protecția anonimatului, că nu există urme de folosire a rachetelor HIMARS la locul exploziei, în ciuda celor susținute de Kremlin.

Potrivit ISW, imaginile din satelit și cele difuzate de ruși de la fața locului indică faptul că atacul a deteriorat o singură clădire (cea în care se aflau prizonierii ucraineni), dar pereții clădirii respective NU s-au prăbușit. Explozia nici nu făcut mai multe cratere în apropiere, așa cum se întâmplă în cazul unui bombardament, ceea ce sugerează că ea a fost cauzată fie de un dispozitiv exploziv plasat în interior, fie de o singură lovitură cu o rachetă de precizie.

Dacă Ucraina ar fi folosit altceva decât artilerie HIMARS (care are o eroare de doar trei metri) pentru a efectua atacul, aproape sigur că acesta ar fi provocat daune în jurul clădirii respective, inclusiv cratere și alte clădiri deteriorate. Având în vedere evaluarea SUA că HIMARS nu a fost folosit în acest atac, ISW evaluează că Rusia este cea care a desfășurat atacul asupra prizonierilor de război ucraineni, încălcând Convenția de la Geneva privind protejarea acestora.

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Este confirmată relocarea unor trupe ruse din Donbas pe Frontul de Sud, operațiune care ar fi început, potrivit ISW, încă de acum două săptămâni. ISW consideră că această mișcare creează oportunitatea unei contra-ofensive ucraine spre Izium, în aceeași modalitate în care concentrarea trupelor ruse la Severodonețk a permis deschiderea ofensivei spre Herson, pe Frontul de Sud.
  • În același timp, ISW evaluează că rușii vor relua ofensivele pe Frontul de Sud, în regiunile Zaporojie și Herson. Mișcarea fusese oricum anticipată de ucraineni, Alexei Arestovici observând în urmă cu trei zile că trupele ruse relocate în sud nu au echipament defensiv ci ofensiv.
  • În Donbas, rușii nu au condus nicio operațiune ofensivă la nord de Sloviansk sau în jurul orașului Siversk, confirmând implicit o oprire de afacto a operațiunilor din această direcție.
  • Forțele ruse au efectuat atacuri terestre fără succes asupra așezărilor de la sud și sud-est de Bakhmut și în jurul orașului Donețk. Aparent nu au realizat niciun câștig teritorial.
  • Ucraina a anunțat ieri că a primit încă patru sisteme HIMARS americane și trei sisteme MARS II germane (similare ca performanță). Presupunând că toate afirmațiile rușilor că au lovit o parte a acestor sisteme de artilerie sunt false, Armata Ucraineană ar avea acum în dotare 19 vehicule mobile capabile să lanseze proiectile de precizie pe o rază de 70 de km. Devine probabil ca SUA să aprobe și să livreze Ucrainei sisteme ATAMCS, cu o rază de acțiune de 300 de kilometri.

Surse alternative: ISW, Ukrinform, Tass

 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday