Rusia și Ucraina se acuză reciproc de bombardarea penitenciarului Olenivka, pe teritoriul republicii separatiste Donețk, controlat de ruși. În timp ce RIA Novosti, televiziunea de propagandă a Kremlinului, a prezentat imagini de la locul bombardamentului și resturi ale unor rachete HIMARS (dar nu și locul de unde au fost colectate acestea) pentru a susține că Armata Ucraineană ar fi bombardat locul de detenție al prizonierilor ucraineni, serviciile de informații ucrainene (GUR/SBU) arată că este vorba de o înscenare, având ca scop mascarea unei afaceri de corupție în interiorul Armatei Ruse.

Ucrainenii cred că un dispozitiv exploziv a fost plantat și detonat în interiorul penitenciarului, iar abia apoi acesta a fost bombardat cu rachete Grad. Argumentele aduse (cu care ISW înclină să fie de acord) sunt că niciun paznic nu a fost ucis, doar prizonierii de război ucraineni, iar imaginile cu trupurile carbonizate ale acestora, prezentate de RIA Novosti, ar indica faptul că prizonierii erau deja morți în momentul bombardamentului cu rachete Grad care a dărâmat închisoarea.

Wagner Group members kill Ukrainian POWs in Olenivka – intelligence data

Construcția era nouă, urma a fi inspectată la 1 septembrie și, susțin ucrainenii, întreaga operațiune a fost executată de Grupul privat Wagner, fără știrea ministerului rus al Apărării, cu scopul de a masca deturnarea parțială a fondurilor alocate pentru reamenajarea penitenciarului.

Principalele operațiuni din ultimele 24 de ore:

  • Alexei Arestovici, consilier la Președinția Ucraineană, fost spion și acum analist militar, spune că rușii au mutat pe Frontul de Sud încă 10 grupuri tactice de batalion, pe lângă cele 12-15 existente, iar acestea nu sunt echipate pentru defensivă ci pentru ofensivă. Arestovici arată că Armata Ucraineană ar putea amâna, din considerente tactice, ofensiva asupra orașului Herson, în condițiile în care intențiile rușilor ar fi să cucerească ei întreaga regiune Herson înainte de luna septembrie. Arestovici sugerează că prin acest transfer rușii lasă forțe mai slabe în Donbas, care nu vor mai putea susține ofensiva acolo
  • ISW corelează raportările Statului Major Ucrainean, potrivit căruia două unități ruse de cercetare ar fi fost distruse pe malul vestic al râului Siversk, lângă Izium și ajunge la concluzia că rușii au început deja sau au de gând să înceapă o nouă ofensivă în direcția respectivă.
  • În Donbas, Armata Rusă desfășoară un atac concentrat la NV de orașul Donețk, cu intenția de a-i îndepărta pe ucraineni de acesta. Totuși, acestea sunt linii fortificate timp de opt ani de Armata Ucraineană și nu este clar ce șanse au rușii de a le sparge.

Surse alternative: ISW, Ukrinform

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday