Anatoli Ciubais, un fost oficial de rang înalt al Kremlinului care a demisionat ca răspuns la invazia lansată de Rusia în Ucraina, s-a îmbolnăvit brusc și este internat într-un spital din Europa. Îmbolnăvirea sa a trezit suspiciuni, dar el nu crede că a fost otrăvit.

Informația a apărut în spațiul public sub forma unui reportaj al unei cunoscute jurnaliste și activiste de origine rusă, Ksenia Sobceak, care a urmărit cazul fostului oficial al guvernului de la Moscova. “Am fost internat într-una dintre clinicile europene și diagnosticat cu sindromul Guillain-Barre. Sunt într-o stare de severitate moderată a bolii și stabil”, a declarat Anatoli Ciubais, potrivit jurnalistei ruse.

Soția lui Ciubais i-a relatat ziaristei că fostul oficial rus a început brusc să se simtă rău, fără a mai reuși să-și simtă brațele și picioarele. Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA precizează că sindromul de care suferă fostul oficial rus este o afecțiune neurologică rară în care sistemul imunitar al unei persoane atacă nervii propriului organism.

Ciubais a renunțat la postul de emisar special al Kremlinului în materie de mediu în luna martie. Reuters precizează, citând două surse familiare cu situația fostului oficial rus, că acesta a plecat din Rusia imediat după izbucnirea războiului din Ucraina, pe care, cel mai probabil, nu îl susținea.

A fost ministru de Finanțe în anii 1990, pe timpul mandatului lui Boris Elțîn de președinte al Rusiei. În primele zile ale ascensiunii lui Vladimir Putin la putere, Ciubais a fost considerat un important oponent de către actualul lider de la Kremlin. Anatoli Ciubais a rămas unul dintre puținii lideri liberali rămași asociați cu guvernele lui Vladimir Putin. 

Sursa: CNN

Folosim cookies