Precum orice altă navă spațială, telescopul James Webb a intrat în contact cu micrometeoriți, iar senzorii acestuia au detectat șase deformații pe panourile principalei oglinzi. “Fiecare micrometeorit a provocat degradarea suprafeței segmentului de oglindă lovit. (…) Telescopul ar putea fi mai susceptibil la pagube provocate de micrometeoriți decât au arătat testele de dinainte de lansare. Este de așteptat ca oglinzile și parasolarul să se degradeze lent din cauza impactului”, potrivit NASA.

Incidentul a avut loc în luna mai, dar a fost făcut public într-un amplu raport despre starea telescopului, publicat săptămâna trecută. Unele dintre aceste degradări pot fi corectate prin ajustarea calculelor matematice aplicate de NASA în urma datelor colectate de fiecare panou cu oglinzi. Totuși, agenția explică faptul că daunele sunt semnificative și iremediabile.

Raportul mai arată că incidentul nu va avea un impact deosebit asupra modului în care funcționează telescopul, iar NASA reiterează că performanța continuă să depășească așteptările, însă impactul ar putea reduce acuratețea datelor colectate.

Reamintim, săptămâna trecută, NASA a dezvăluit prima imagine capturată de telescopul James Webb. Agenția a prezentat fotografia unor galaxii aflate la 13 miliarde de ani lumină, aproape de punctul de naștere al Universului.

Sursă alternativă: Sky News

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday