Investigația lansată de două comisii ale Senatului francez a stabilit că haosul din afara stadionului Stade de France, unde suporterii finalistelor Liverpool și Real Madrid s-au bătut cu poliția franceză, nu a fost cauzat de fani, ci de erori administrative la nivel de organizare în toate sectoarele stadionului.

Senatorul Laurent Lafon, unul dintre cei doi președinți ai anchetei, a invocat un “lanț disfuncțional” de evenimente și eșecuri în pregătirea finalei uneia dintre cele mai importante competiții de fotbal europene inter-cluburi: Fiecare a mers pe propriul drum, fără a exista o coordonarea reală între sectoare”, a declarat acesta.

Ca parte a anchetei, ministrul francez de Interne, Gerald Darmian, a recunoscut luna trecută că situația ar fi putut fi mai bine organizată și și-a cerut scuze pentru utilizarea “disproporționată” de gaze lacrimogene din partea forțelor de ordine. Cu toate acestea, ministrul susținea atunci că fanii echipei Liverpool sunt de vină pentru haosul creat. Acesta a declarat că între 30 de mii și 40 de mii de fani englezi au intrat pe stadion fără bilete sau cu bilete false. UEFA a transmis ulterior că doar 2.700 de persoane au prezentat bilete false în acea seară și a prezentat scuze suporterilor celor două echipe pentru incidentele dinaintea finalei. 

BBC notează că incidentele din urmă cu două luni din afara stadionului din Paris au afectat în mod jenant guvernul francez înaintea alegerilor parlamentare din iunie, dar și în timp ce Franța urmează să fie gazda Cupei Mondiale de Rugby din 2023 și a Jocurilor Olimpice din 2024. Publicația britanică mai precizează, însă, că francezii au avut puțin timp la dispoziție pentru organizarea evenimentului sportiv de amploare, după ce aceasta a fost mutat de la Sankt Petersburg ca urmare a invaziei Rusiei asupra Ucrainei. 

Ca urmare a incidentelor, Liverpool a cerut o investigație oficială, iar reprezentanții clubului au transmis că sunt extrem de dezamăgiți de organizarea evenimentului. Real Madrid a învins-o pe Liverpool cu 1-0, după reușita lui Vinicius Junior din minutul 59. Formația spaniolă a câștigat competiția de 14 ori.

Sursa: BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday