Update: Administrația militară ucraineană din Odesa anunță că rușii au distrus cu rachete două silozuri de cereale, unul dintre ele fiind umplut cu 35 de tone. Administrația a mai transmis pe Telegram că rușii au bombardat și un debarcader de pe Insula Șerpilor, provocând avarii semnificative. În schimb, nu au fost raportate victime.

Știrea inițială: ISW observă că, pentru prima dată în 133 de zile de război, Ministerul Rus al Apărării nu a anunțat ieri niciun avans teritorial. Cu toate acestea, forțele ruse au efectuat bombardamente și atacuri la sol limitate, fără succes, pe toate axele. O pauză operațională presupune refacerea efectivelor și consolidarea pozițiilor câștigate anterior, dar nu implică încetarea completă a ostilităților active. ISW consideră că, în zilele următoare, Armata Rusă se va limita probabil la acțiuni ofensive la scară relativ mică, în pregătirea unor operațiuni ofensive mai semnificative.

În același timp, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a susținut în declarația sa de la miezul nopții că “în sfârșit, artileria occidentală – armele pe care le-am primit de la partenerii noștri – a început să funcționeze. Precizia sa este exact ce ne trebuie. Apărătorii noștri provoacă lovituri foarte vizibile asupra depozitelor și altor amplasamente importante pentru logistica ocupanților. Acest lucru reduce semnificativ potențialul ofensiv al armatei ruse. Pierderile ocupanților vor crește în fiecare săptămână, la fel ca și dificultatea de a le aproviziona”, a declarat Zelenski.

Într-adevăr, au existat numeroase rapoarte privind concentrarea tirului Armatei Ucrainene asupra depozitelor de armament și carburați ale Armatei Ruse, în special în ultimele două săptămâni, după ce artileria HIMARS americană a devenit operațională în Ucraina. Rușii au pretins ieri că au distrus două dintre cele patru lansatoare mobile HIMARS, dar filmul prezentat drept dovadă este departe de a arăta acest lucru. Ucrainenii au declarat că informația este falsă.

Zelenski a mai spus că forțele ucrainene avansează în prezent în mai multe direcții tactice, în special în sud – în regiunile Herson și Zaporijie.

Surse alternative: ISW, Ukrinform

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday