Ministerul rus al Apărării a prezentat un clip video despre care susține că reprezintă un atac asupra sistemelor și asupra unor depozite de muniție pentru Himars (artilerie cu rază lungă). Atacul ar fi avut loc la sud de Kramatorsk, în regiunea Donețk.

Ulterior, Armata Ucraineană a negat informația și a afirmat că este “doar un mesaj propagandistic care nu corespunde cu realitatea, iar sistemele Himars lovesc constant pozițiile rusești”. Și Reuters precizează că nu a putut confirma datele prezentate de ruși. Ucraina a primit până astăzi patru sisteme Himars, conform Consiliului European pentru Relații Externe, iar SUA s-au angajat să livreze alte patru până la jumătatea lunii iulie.

Din momentul în care Kievul a primit aceste sisteme, ucrainenii le-au folosit pentru a lovi ținte din spatele liniilor inamice rusești. De exemplu, săptămâna trecută, centrul de comandă din Izium al Armatei Ruse a fost lovit direct în urma unui astfel de atac.

Sistemele de rachete Himars (High Mobility Artillery Rocket Systems) livrate Ucrainei au o rază de acțiune de până la 80 de km.

Surse: Reuters, TASS

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday