Premierul Boris Johnson a precizat joi că Marea Britanie se angajează să își consolideze bugetul militar, în contextul războiului din Ucraina: “Trebuie să investim pe termen lung în capacități vitale, precum luptele aeriene, în timp ce ne adaptăm la o lume mai periculoasă și mai competitivă. Concluzia logică este că vom ajunge la 2,5% din PIB pentru apărare până la sfârșitul deceniului”, a declarat Johnson într-o conferință de presă la summitul NATO de la Madrid.

Liderii NATO au decis o schimbare fundamentală în privința apărării și descurajării, pentru a răspunde unor noi amenințări, și au catalogat Rusia drept cea mai mare “amenințare directă” la adresa securității occidentale. “Vom consolida Flancul Estic la nivelul de brigadă și vom crește numărul forțelor gata să intervină rapid la peste 300 de mii. Vom consolida abilitatea de a răspunde inclusiv cu echipamente prepoziționate. Este pentru prima oară de la Războiul Rece când avem astfel de planuri. Aliații s-au angajat din nou să cheltuie 2,5% din PIB pentru apărare”, a declarat Jens Stoltenberg miercuri, după prima sesiune de întâlniri formale a summitului NATO de la Madrid.

Potrivit Reuters, cheltuielile Marii Britanii pentru apărare în acest an au fost estimate la 2,3% din PIB, din cauza sprijinului militar sporit pentru Ucraina. Miercuri, Marea Britanie a anunțat un nou pachet de sprijin pentru Kiev, în valoare de un miliard de lire sterline.

La începutul acestei săptămâni, ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, a spus că Marea Britanie trebuie să stimuleze investițiile în apărare pentru a aborda amenințările nu numai din partea Rusiei, ci și din partea Chinei și a altor țări, și a cerut ca investițiile să crească începând cu 2024, când pachetul actual de cheltuieli urmează să fie revizuit.

Sursă: Reuters.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday