Statele membre ale NATO au adoptat în cursul zilei de miercuri noul concept strategic al Alianței. Potrivit documentului publicat în timpul unei conferințe de presă a lui Jens Stoltenberg, “Federația Rusă reprezintă cea mai semnificativă amenințare directă la adresa tuturor aliaților NATO și la adresa păcii Euro-Atlantice”.

Aliații NATO consideră că “Rusia urmărește să stabilească sfere de influență și control direct prin constrângere, agresiune și anexare. Folosește mijloace convenționale, cibernetice și hibride împotriva noastră și a partenerilor noștri. Vedem dorința dovedită de a folosi forța pentru a submina ordinea internațională bazată pe reguli. Federația Rusă își modernizează capacitatea nucleară și are scopul de a destabiliza țările din Flancul Estic și Flancul Sudic”, se arată în noul concept strategic al Alianței.

“NATO nu urmărește o confruntare și nu reprezintă nicio amenințare pentru Federația Rusă. Vom continua să răspundem amenințărilor și acțiunilor ostile rusești într-un mod unit și responsabil”, mai precizează documentul. În acest sens, Klaus Iohannis a susținut o declarație de presă în care a subliniat faptul că “Rusia este definită ca principala amenințare la adresa securității euro-atlantice, așa cum a cerut România”.

Documentul face referire și la China, afirmând că Republica Populară Chineză provoacă interesele, securitatea și valorile NATO, “folosindu-se de o gamă largă de instrumente politice, economice și militare pentru a-și crește amprenta la nivel global, rămânând în același timp opacă în ceea ce privește intențiile sale”.

“Liderii NATO au decis o schimbare fundamentală în privința apărării și descurajării, pentru a răspunde unor noi amenințări. Vom consolida Flancul Estic la nivelul de brigadă. Vom crește numărul forțelor gata să intervină rapid la peste 300 de mii. Vom consolida abilitatea de a răspunde inclusiv cu echipamente prepoziționate. Vom fi pregătiți cu sisteme de apărare antiaeriană. Este pentru prima oară de la Războiul Rece când avem astfel de planuri. Aliații s-au angajat din nou să cheltuie 2,5% din PIB pentru apărare”, a declarat Jens Stoltenberg după prima sesiune de întâlniri formale a summitului NATO de la Madrid.

În cadrul întâlnirii de astăzi, Finlanda şi Suedia au fost invitate oficial să devină membre NATO, după ce Turcia și-a revocat veto-ul în acest sens.

Noul concept strategic al NATO poate fi accesat aici.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday