Miniștrii Mediului din UE au ajuns la un acord pentru a impune costuri suplimentare atunci când combustibilii poluanți sunt utilizați în transporturi și pentru încălzirea clădirilor. Măsura (care, cel mai probabil, va fi aprobată și de Parlamentul European) ar urma să fie introdusă din 2027, cu un an mai târziu decât era planificat inițial și presupune și subvenționarea facturilor pentru cetățenii UE care nu vor putea face față scumpirii carburanților fosili.

Astfel, miniștrii au căzut de acord, după de negocieri dure, să formeze un Fond Social pentru Climă de 59 de miliarde de euro pentru a-i proteja pe cetățenii cu venituri mici de costurile noii politici privind combustibilii fosili, în perioada 2027-2032.

Conform Reuters, Lituania, Letonia și Polonia ceruseră un fond și mai mare, în timp ce Finlanda, Danemarca și Țările de Jos – țări mai bogate care ar contribui la fond mai mult decât ar primi din el – au cerut ca acesta să fie mai mic.

Fiecare țară va trebui să realizeze un plan prin care să indice concret cum va cheltui banii primiți, paleta fiind largă – îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor, renovarea acestora, alocarea fondurilor direct către cetățeni, etc. De asemenea, banii sunt destinați și subvenționării facturilor la energie pentru cetățenii europeni cu venituri mici, în condițiile creșterii costurilor cu energia cauzate de politica climatică.

În plus, miniștrii au sprijinit și alte reforme, precum cea care obligă întreprinderile din industrie și centralele electrice să plătească și mai mult atunci când poluează. Pentru ca toate aceste măsuri să fie aprobate, este nevoie de negocieri cu Parlamentul European. Ales direct de cetățeni, acesta este de regulă mai deschis decât Consiliul European la adoptarea unor politici de mediu mai radicale.

Statele UE au ajuns la un compromis privind eliminarea treptată a vânzărilor de mașini pe bază de combustibili fosili, începând cu 2035.

Sursă alternativă: Consiliul UE

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday