Miniștrii mediului din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au ajuns miercuri noaptea, după 16 ore de negocieri, la un compromis privind eliminarea treptată a vânzărilor de mașini pe bază de combustibili fosili, începând cu 2035. Mai exact, în comunicatul miniștrilor din cele 27 de state membre se arată că “consiliul a convenit să introducă un obiectiv de reducere a emisiilor de CO2 cu 100% până în 2035 pentru mașinile și camionete noi”. Asta înseamnă că mașinile second hand cu motoare pe carburație ar mai putea circula și ar putea fi comercializate și după 2035, lucru cu care Parlamentul European nu este de acord. Cele două corpuri legislative ale UE vor negocia probabil o variantă de compromis, care să prevadă clar data de la care va fi interzisă și comercializarea vehiculelor second hand.

Cinci țări, printre care și România, se opuneau inițial planului de a interzice vânzarea de mașini noi cu carburație până în 2035, iar Germania a dat semne că s-ar putea alătura grupului din care mai făceau parte Italia, Portugalia, Slovacia și Bulgaria, toate țări cu o industrie auto importantă. Guvernul Germaniei a fost până la urmă de acord cu interdicția, dar cu condiția introducerii unei excepții pentru vânzările de mașini noi care funcționează cu combustibili care nu emit CO2, așa cum ar fi cele pe hidrogen.

Sursa: Comunicat al Consiliului European 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday