Într-un briefing informal cu mai multe publicații europene, premierul britanic le-a spus reporterilor că serviciile de informații britanice consideră că “în următoarele câteva luni, Rusia ar putea ajunge într-un punct în care să nu mai poată înainte, pentru că își va fi epuizat resursele”. Nu este clar dacă Boris Johnson s-a referit la resursele umane sau la cele militare, dar el a continuat astfel: “După aceea trebuie să îi ajutăm pe ucraineni să inverseze dinamica frontului. Voi susține acest lucru la summitul G7.”

În același sens, serviciul de securitate al Ucrainei (SBU) a postat interceptarea unei conversații între soldați ruși, care arată că Districtul Militar de Vest al Federației Ruse “este complet distrus”. Acest district reprezintă diviziunea Armatei Ruse responsabilă de apărarea Moscovei și a Sank Petersburg și include unități de elită. Totuși, autenticitatea acestei înregistrări nu poate fi verificată, nici calitatea presupușilor soldați ruși de a putea face astfel de evaluări.

Frontul de Est. ISW observă faptul că Armata Ucraineană a redus semnificativ atacurile cu drone Bayraktar în Donbas, probabil din cauza îmbunătățirii defensivei antiaeriene a Armatei Ruse pe acest front. Totuși, ieri o dronă kamikaze, plecată cel mai probabil din regiunea Donețk a lovit o rafinărie din Novoshakhtinsk. ISW arată  că nu este vorba de o dronă de atac ci, mai probabil, de una de cercetare (PD 1, de producție ucraineană), adaptată să poarte o cantitate de explozibil.

Aceasta a zburat totuși cel puțin 150 de kilometri peste liniile ruse, fără a fi doborâtă. Lovirea infrastructurii petroliere a Rusiei s-a petrecut în ziua în care șeful Naftogaz (compania petrolieră națională a Ucrainei) a declarat că activitatea de procesare a țițeiului a fost complet suspendată, din cauza loviturilor cu rachete ale Rusiei. Acestea au fost pe rând avariate, fiind țintite încă de la începutul războiului.

La sol, forțele ruse au continuat să avanseze la sud de Lisiceansk, iar ISW consideră că deși probabil vor ajunge în oraș în zilele următoare, este puțin probabil să cucerească rapid zona Severodonetsk-Lisiceansk. Din acest motiv, rușii încearcă să controleze autostrada Bakhmut-Lisiceansk, pentru a tăia comunicațiile și aprovizionarea trupelor ucrainene care rezistă deja de trei luni în punga Severodonețk, după modelul Mariupol.

Acest tip de tactică pare a urmări exact epuizarea resurselor Armatei Ruse, despre care vorbește Boris Johnson.

Frontul de Sud. ISW arată că este posibil ca rușii să fi făcut avansuri marginale la nord de Herson, într-o acțiune care rămâne totuși una defensivă, pentru că are rostul de a descuraja atacurile Armatei Ucrainene. Totuși, aceasta rămâne la 10-15 km de Herson, iar în spatele frontului se intensifică acțiunile partizanilor ucraineni, tot cu sensul de a provoca distrugeri Armatei Ruse.

Surse alternative: ISW, Ukrinform

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday