Secretarul Trezoreriei SUA: “Recesiunea nu este inevitabilă, dar inflația este inacceptabil de mare”. Janet Yellen consideră temerile unei scăderi economice a SUA ca fiind exagerate și se așteaptă doar la o încetinire a creșterii.

Doamna Janet Yellen, fost șef al Rezervelor Federale și actual secretar al Trezoreriei (ministru de finanțe) în Administrația Biden, este de părere, că perioada următoare va fi marcată de o creștere constantă și stabilă, chiar dacă mai mică. Consideră că, în ciuda temerilor de recesiune care au dus la o scădere a piețelor de capital, aceasta nu este deloc iminentă iar “economia și piața muncii încep să își revină”. 

Yellen a adăugat că piața muncii din SUA este în cea mai solidă poziție din perioada postbelică, iar inflația, “inacceptabil de mare”, va încetini în lunile următoare.

”A crescut într-un ritm foarte rapid, pe măsură ce economia și-a revenit și am ajuns la ocuparea deplină a forței de muncă. Este firesc acum să ne așteptăm la o tranziție către o creștere constantă și stabilă. Nu cred că o recesiune este inevitabilă.” 

Declarațiile vin în contextul în care prețurile au crescut pe medie cu 8,6% în ultimul an, iar Rezerva Federală a aplicat cea mai dură creștere a dobânzii de referință din ultimii 14 ani – 0,75% într-un singur pas. Președintele FED, Jerome Powell, a lăsat de înțeles că banca centrală a SUA va continua aplicarea de măsuri în situația în care creșterea prețurilor nu încetinește. 

Sursa: CNBC

Folosim cookies