Război în Ucraina. Zelenski avertizează că urmează o săptămână dificilă. Se așteaptă ca “acțiunile ostile” ale Rusiei să se intensifice, inclusiv împotriva partenerilor occidentali, care dau Ucrainei votul pentru statutul de țară candidat la aderarea la UE. Multiple acțiuni ale aviației ruse, azi-noapte, în Donbas.

În discursul său de la miezul nopții, președintele Ucrainei a declarat:

“Mâine începe o săptămână istorică. Una dintre cele mai importante din 1991 și până azi. O săptămână în care vom primi răspunsul de la Uniunea Europeană privind statutul de candidat pentru Ucraina. Și într-o astfel de săptămână, ar trebui să ne așteptăm la o activitate demonstrativă ostilă mai mare din partea Rusiei. Și nu numai împotriva Ucrainei, ci și împotriva Europei. Ne pregătim și îi avertizăm și pe partenerii noștri în acest sens”, a spus Volodimir Zelenski.

Frontul de Est. Rușii continuă masarea de trupe la Harkov, pentru a recuceri pozițiile care le-ar permite să bombardeze orașul. Este confirmată acțiunea trupelor ucrainene la vest și nord de Izium, dar aceasta se limitează la hărțuirea bazelor de operații ale batalioanelor ruse care au fost masate în acest oraș, inițial pentru o încercuirea rapidă a Donbasului, pe axa Sloviansk-Donețk.

În Donbas, Armata Rusă se străduiește să controleze orașul Severodonețk și atacă concentrat Toșkivka, o localitate aflată la sud de oraș, pentru a putea traversa râul Siverski. ISW arată că această putere concentrată a artileriei ruse, asociată cu atacurile unităților de infanterie, rămân insuficiente pentru a permite un avans semnificativ al rușilor în Severodonețk.

Statul major ucrainean a raportat luni dimineața atacuri aeriene ale aviației ruse (probabil duminică seara sau pe timpul nopții), în perechi de avioane Suhoi Su-25 de bombardament, pe trei direcții, toate menite să slăbească apărarea pungii Lisiceansk-Severodonețk, unde Armata Ucraineană continuă să reziste.

ISW consideră că bombardamentele asupra orașului Donețk, cel mai mare din Donbas, aflat mult în afara razei de artilerie a ucrainenilor, sunt atacuri sub steag fals ale rușilor, care încearcă astfel să arate Armata Ucraineană ar folos artileria cu rază lungă furnizată de țările NATO împotriva unor ținte civile. De asemenea, aceste acțiuni ar avea și rolul de a-i determina pe rezidenți să se înroleze și să lupte de partea rușilor.

Frontul de Sud. Forțele ruse se concentrează pe întărirea pozițiilor defensive în jurul orașului Herson. Primarul din Melitopol susține că Armata Ucraineană s-a apropiat de oraș, iar explozia unui depozit de muniții aflat la mai mult de 25 de kilometri de pozițiile ucrainene a stârnit semne de întrebare dacă nu cumva artileria cu rază lungă HIMARS (americană) a ajuns deja în posesia Armatei Ucrainene (cel mai probabil nu). Totuși, ucrainenii au deja artilerie autopropulsată primită de la francezi și polonezi cu rază mai lungă decât armele de producție sovietică ale căror muniții par a se fi epuizat.

ISW arată că acest contraatacuri ucrainene de succes în zona Zaporijie forțează Armata Rusă să trimită întăriri în acest sector, slăbit de concentrarea forțelor către Donbas.

Sursă alternativă: ISW

Folosim cookies