Potrivit administrației impuse de Armata Rusă, o mașină parcată în centrul orașului a explodat și a rănit două persoane. Rușii spun că explozia a fost cauzată de un explozibil plantat de agenți ucraineni sub autovehicul și detonat ulterior. 

Citată de presa rusească, Galina Danilchenko, primarul instalat de ruși, a declarat: ”Cei doi tineri, o fată și un băiat, sunt acum internați în spitalul orașului, iar starea acestora este stabilă. Au suferit leziuni la nivelul membrelor, dar beneficiază acum de toată îngrijirea medicală necesară”. Edilul a adăugat că la fața locului se află o echipă care anchetează ”acțiunea de sabotaj din partea Ucrainei”.

BBC notează că cele două persoane rănite sunt civili și desfășoară activități de voluntariat. Ucrainenii nu au oferit vreun răspuns cu privire la situație. După unele raportări, incidentul ar fi avut loc în zona Casei de Cultură, unde își desfășoară activitatea autoritățile pro-ruse. Melitopol este al doilea cel mai populat oraș din regiune Zaporojie, după orașul Zaporojie.

Știrea inițială: Ofensiva rusă în Luhansk a încetinit brusc. Pe Frontul de Sud, rușii par a încerca să oprească ofensiva ucraineană și chiar să recâștige teritoriile pierdute în weekend.

Donbas. Forțele ruse nu au făcut niciun avans confirmat în ultimele 24 de ore pe linia Popasna-Lisiceansk, deși au continuat să preseze la nord de orașul Severodonețk. În restul frontului din est au preferat să bombardeze, dar fără să atace la sol. Statul Major Ucrainean raportează că rușii retrag o parte din trupele de la Liman (cucerit în zilele trecute, dar încă contestat) ceea ce alimentează comentariile potrivit cărora rușii își epuizează forțele, în special tancurile și armamentul greu. Aceste comentarii sunt susținute și de faptul că numărul blindatelor distruse de dronele și artileria ucraineană în ultimele zile a scăzut.

În analiza de ieri, ISW arăta că această concentrare de forțe pentru capturarea Severodonețk, ultimul oraș din regiunea Luhansk necucerit, reprezintă o tactică periculoasă pentru Rusia, în sensul în care aceasta ar putea ajunge la o epuizare a resurselor cu care poate susține ofensivele din Ucraina.

Oricum, liniile de comunicații și aprovizionare ale Armatei Ucrainene din Donbas nu au fost tăiate deocamdată, ceea ce indică posibilitatea unei rezistențe mai îndelungate. În ultimele 24 de ore aceasta chiar a susținut o contraofensivă limitată, la SV de Severodonețk.

Frontul de Sud. Contraofensiva ucraineană din Herson nu a făcut niciun progres confirmat pe 29 mai, iar forțele ruse s-au concentrat pe menținerea pozițiilor defensive și au lansat unele atacuri limitate pentru a recâștiga terenul pierdut în zilele trecute, la este de râul Inhuleț. Rușii au bombardat Nikolaev și Zaporijie și pretind că au lovit cu rachete un depozit de armament din Krivoi-Rog.

Sursă alternativă: ISW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday