În analiza sa zilnică, Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) arată că tactica lui Vladimir Putin de a lua cu orice preț orașul Severodonețk, care nici nu are vreo semnificație tactică sau economică ci doar reprezintă ultimul oraș necucerit din regiunea Luhansk, pe lângă sacrificiile provocate poporului ucrainean, “cere sacrificii groaznice și poporului rus”.

“Invazia care avea drept scop ocuparea întregii țări a devenit o ofensivă disperată și sângeroasă pentru a captura un singur oraș din Donbas. Ucraina l-a forțat de două ori pe Putin să-și redefinească obiectivele militare. Ucraina a învins Rusia în Bătălia de la Kiev, forțându-l pe Putin să-și reducă obiectivele militare ulterioare la acapararea regiunilor Donețk și Luhansk din estul Ucrainei. Ucraina l-a împiedicat să-și atingă și acest obiectiv, forțându-l să se concentreze numai pe cucerirea regiunii administrative Luhansk. Putin aruncă acum cu oameni și muniții în ultimul centru major de populație rămas în acea regiune, Severodonețk, ca și cum cucerirea acestuia ar însemna câștigarea războiului. Dar Putin greșește. Când Bătălia de la Severodonețk se va fi încheiat, indiferent cine va deține orașul, ofensiva rusă la nivel operațional și strategic va fi probabil epuizată, dând Ucrainei șansa de a reporni contraofensivele la nivel operațional pentru a împinge forțele ruse înapoi”, mai arată ISW.

Rușii continuă să avanseze, dar aceste progrese sunt extrem de limitate în Donețk, între timp, în timp ce ofensiva de Izium spre sud rămâne în mare parte blocată. “Avansarea în jurul Severdonețk rezultă în mare parte din faptul că Moscova a concentrat forțele, echipamentele și materialele extrase din toate celelalte axe pe acest obiectiv. Trupele ruse nu au reușit să facă progrese pe nicio altă axă timp de săptămâni și nici măcar nu au încercat să facă acest lucru. Apărătorii ucraineni au provocat victime înfricoșătoare atacatorilor ruși din jurul Severodonețkului. Moscova nu va putea recupera cantități mari de putere efectivă de luptă chiar dacă va pune mâna pe Severdonețk, deoarece cheltuiește acea putere de luptă în mod frivol pentru a lua orașul.

Dacă trupele rusești blocate pe axe secundare își pierd voința de a lupta, deoarece Bătălia pentru Severdonețk consumă o mare parte din puterea ofensivă rusă disponibilă, Ucraina ar putea avea șansa de a lansa contraofensive semnificative cu perspective bune de succes. Totuși, această perspectivă este incertă și este posibil ca Ucraina să nu aibă capacitatea de a profita de oportunitățile apărute, dar modelul actual al operațiunilor rusești generează vulnerabilități serioase pe care Kievul va încerca probabil să le exploateze”, mai arată ISW.

Frontul de Sud. Ofensiva ucraineană la NV de Herson este confirmată oficial de Statul Major, care nu a dat însă foarte multe detalii. Judecând după direcția de avansare, forțele ucrainene ar putea încerca să securizeze mai întâi toată partea de vest a Niprului, înainte de a elibera Hersonul, primul oraș mai important cucerit de ruși după declanșarea invaziei. Potrivit ISW, ocupația rusă din Herson și Zaporijie are probleme și cu daunele provocate permanent de partizanii ucraineni, în spatele frontului.

Donbas. Luptele din jurul Severodonețk au continuat, dar la o intensitate mai redusă decât în ziua precendentă. ISW arată că Armata Rusă ar putea redirecționa forțele de la Izium, unde este blocată deja de două luni, către Liman, localitate cucerită, dar în care încă se dau lupte. Nu a reușit să închidă încercuirea Severodonețk, iar în presa rusă sunt deja voci care critică comandamentul rus pentru că au lansat ofensiva asupra orașului fără a-l fi încercuit în prealabil, ceea ce sugerează o bătălie lungă și cu costuri foarte mari în oameni și echipamente.

Comandamentul ucrainean arată că a respins toate atacurile rușilor din ultimele 24 de ore, dinspre Popasna și Liman.

Sursă alternativă: ISW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday