Televiziunea Română a reacționat printr-un comunicat de presă la explicațiile Uniunii Radiodifuzorilor din Europa (EBU), care a detaliat seara trecută decizia de a anula voturile juriilor din șase țări, printre care și România, după ce a observat că în a doua semifinală a concursului Eurovision acestea s-au votat între ele.

În urma situației create și a prejudiciilor de imagine aduse televiziunii publice, reprezentanții TVR iau în considerare retragerea României de la edițiile viitoare ale Eurovision și acționarea în instanță a organizatorilor evenimentului“, transmite TVR.

De asemenea, precizează că investighează acuzațiile aduse de EBU, dar dezaprobă modul în care a gestionat situația și consideră comportamentul EBU “inacceptabil”. Acuză Uniunea Radiodifuzorilor că a aplicat un dublu standard în cazul unor grupuri de țări ale căror voturi s-au împărțit într-un mod care ridică suspiciuni.

În timp ce unele țări au fost penalizate, notele juraților fiind înlocuite cu note acordate de EBU – printr-un așa-numit <algoritm> netransparent, care ridică la rândul său suspiciuni – pentru altele nu a fost aplicată nicio sancțiune. Mai grav, au beneficiat de puncte suplimentare, dirijate de EBU în numele țărilor penalizate“, transmite TVR, care exemplifică modul în care alte state au procedat similar:

În timp ce România și alte cinci țări au fost sancționate pentru că s-au votat reciproc, iată cum s-au repartizat voturile, în cea de-a doua semifinală, în cazul altor trei țări:

  • Australia a dat către: Suedia 12, Israel 10, Belgia 8, Macedonia de Nord 7, Irlanda 6, iar Australia a primit de la: Suedia 12, Israel 10, Belgia 8, Macedonia de Nord 5, Irlanda 5;

  • Belgia a dat către: Suedia 10, Australia 8, Israel 7, iar Belgia a primit de la: Suedia 8, Australia 8, Israel 7;

  • Suedia a dat către: Australia 12, Estonia 10, Belgia 8, Malta 7, iar Suedia a primit de la: Australia 12, Estonia 12, Belgia 10, Malta 10“.

De asemenea, TVR transmite că EBU nu a comunicat părților implicate că ar fi sesizat probleme în sistemul de votare după cea de-a doua semifinală: “Din păcate, din cauză că EBU a decis să ne trimită abia după șapte zile informațiile relevante, tot ce am putut face a fost să cerem explicații oficiale juriului din România, <post-factum>, asupra votului din cea de-a doua semifinală. Chiar și în acest context, în care am fost deja judecați și sancționați, fără a ni se da posibilitatea de a ne apăra, TVR va colabora cu toate celelalte televiziuni sancționate pentru a descoperi dacă neregulile semnalate au fost rezultatul unei tentative de fraudă“.

Argumentează că EBU are mecanisme de prevenție și control, a trimis observatori care au urmărit procesul de vot, iar “Concluzia observatorilor a fost că votul a fost regulamentar și nu au raportat nicio abatere sau încercare de fraudare“.

Comunicatul integral poate fi accesat aici.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday