Uniunea Radifuzorilor din Europa (EBU) a emis joi seara un comunicat în care prezintă în detaliu și în comparație voturile exprimate în a doua semifinală de juriile din România, Polonia, San Marino, Georgia, Muntenegru și Azerbaidjan. Vorbește despre integritatea votării, adică despre importanța ca aceasta să nu fie una coruptă, și arată că partenerul de vot paneuropean a detectat modele care sugerează că cele șase țări s-au votat între ele, astfel:

  • Patru dintre cele șase jurii au plasat toate celelalte cinci țări în Topul lor cinci (ținând cont că nu au putut vota pentru ele însele);
  • Unul dintre jurii a votat pentru aceleași cinci țări în Top 6;
  • Ultimul dintre cele șase jurii a plasat patru dintre celelalte cinci țări în Top 4 și pe al cincilea în Top 7;
  • Patru dintre cele șase au primit cel puțin un punctaj maxim de la celelalte.

“Având în vedere natura fără precedent a neregulilor detectate în cea de-a doua semifinală, EBU, în consultare cu Partenerul de Votare paneuropean și Monitorul Independent de Votare, a decis, în conformitate cu Instrucțiunile de Vot ale Concursului, să își exercite dreptul de a elimina voturile. emise de cele șase jurii în cauză din alocarea clasamentului în Marea Finală pentru a păstra integritatea sistemului de vot. În consecință, a fost urmată aceeași procedură și rezultatul agregat de înlocuire calculat automat a fost utilizat pentru a determina rezultatele finale ale juriului din cele șase țări implicate, în Marea Finală”, se mai arată în comunicatul EBU.

Reamintim, TVR a emis duminică un comunicat prin care cere EBU explicații pentru faptul că a schimbat votul juriului din România în favoarea Ucrainei, deși decizia fusese pentru Moldova. Comunicatul EBU arată că nu a fost vorba despre o favorizare a Ucrainei (care a ieșit pe locul patru la votul juriilor, dar ar fi câștigat oricum, datorită votului publicului) ci despre o posibilă înțelegere între juriile celor șase țări de a se favoriza între ele la cel mai mare show muzical din lume.

Comunicatul integral al EBU:

“Eurovision Song Contest (ESC) din acest an a fost un succes enorm, care a adus împreună sute de milioane de oameni din întreaga lume, în unitate și sărbătoare.

După cum a fost comunicat sâmbătă, 14 mai, Partenerul de vot paneuropean independent al Uniunii Europene de Radiodifuziune (EBU) a detectat modele de vot neregulate în voturile juriului a șase țări participante la a doua semifinală: Azerbaidjan, Georgia, Muntenegru, Polonia, România, San Marino.

Integritatea votării, atât de către juriile naționale din fiecare țară, cât și de către telespectatorii care trimit SMS, este esențială pentru succesul emisiunii. Este de datoria EBU față de toate părțile interesate, nu în ultimul rând față de toți cei 40 de radiodifuzori de servicii publice din Europa, să se asigure că putem oferi un rezultat valid la sfârșitul fiecărui spectacol live. Orice încălcare a regulilor este, prin urmare, luată foarte în serios.

În cea de-a doua semifinală, s-a observat că patru dintre cele șase jurii au plasat toate cinci dintre celelalte țări în Topul lor cinci (ținând cont că nu au putut vota pentru ele însele); un juriu a votat pentru aceleași cinci țări în Top 6; iar ultimul dintre cele șase jurii le-a plasat pe patru dintre celelalte în Top 4 și pe al cincilea în Top 7. Patru dintre cele șase au primit cel puțin un set de 12 puncte, care este maximul care poate fi acordat.

Modelul în cauză a fost detectat ca neregulat de către partenerul paneuropean de vot și recunoscut de Independent Voting Monitor, deoarece cinci dintre aceste șase țări au fost clasate în afara Top 7 de către juriile din alte 15 țări care au votat în aceeași semifinală. (care a inclus trei dintre cei cinci mari: Germania, Spania și Regatul Unit). În plus, patru dintre cele șase țări s-au clasat în primele șase dintre celelalte 15 țări care au votat în această semifinală. O neregulă a modelului de vot al juriului de o asemenea amploare este fără precedent.

După cum se menționează în Regulamentul Eurovision Song Contest și în instrucțiunile oficiale de vot ale Concursului, dacă voturile juriilor naționale prezintă modele de vot neregulate (după cum poate fi detectat de Partenerul de vot paneuropean și recunoscut de Monitorul Independent de Votare), CES Supraveghetorul executiv are dreptul de a elimina voturile în cauză pentru alocarea notelor, și de a le înlocui cu un rezultat agregat substitut calculat automat pentru a determina rezultatul final de țară al acestor țări în a doua semifinală.

Având în vedere natura fără precedent a neregulilor detectate în cea de-a doua semifinală, EBU, în consultare cu Partenerul de Votare paneuropean și Monitorul Independent de Votare, a decis, în conformitate cu Instrucțiunile de Vot ale Concursului, să își exercite dreptul de a elimina voturile emise de cele șase jurii în cauză din alocarea clasamentului în Marea Finală pentru a păstra integritatea sistemului de vot. În consecință, a fost urmată aceeași procedură și rezultatul agregat de înlocuire calculat automat a fost utilizat pentru a determina rezultatele finale ale juriului din cele șase țări implicate, în Marea Finală.

Aceste decizii au fost aprobate de Președintele Grupului de Referință ESC, de consiliul de conducere al Concursului și de Directorul General Adjunct al EBU, în conformitate cu cerințele Instrucțiunilor de Vot ale Concursului. După consurs, EBU a discutat despre modelele de votare ale juriului cu fiecare dintre radiodifuzorii relevanți și le-a oferit oportunitatea de a investiga în continuare votul juriului din țările lor.

EBU își reconfirmă decizia de a înlocui voturile juriului pentru aceste șase țări cu un rezultat agregat înlocuitor atât în ​​a doua semifinală, cât și în marea finală.

EBU confirmă, de asemenea, clasamentul final al celor 40 de participanți la Eurovision Song Contest 2022.

EBU, membrii săi și Grupul de referință vor continua să colaboreze îndeaproape pentru a proteja integritatea și succesul unui eveniment care a fost o platformă unică pentru talentul creativ de peste 66 de ani și așteaptă cu nerăbdare să continue să distreze publicul din întreaga lume.”

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday