Căderea Mariupolului și încheierea operațiunilor militare de la Azovstal. Nu este clar dacă în interiorul uzinei metalurgice Azovstal au mai rămas soldați ucraineni după evacuarea celor 264, luni seara, dar este foarte probabil ca oficialii ucraineni și cei ruși să negocieze evacuarea tuturor apărătorilor rămași ai Mariupolului în zilele următoare.

Forțele ruse încearcă să redeschidă portul Mariupol pentru a stabili rute maritime din Rusia. Republica separatistă din Donețk a susținut că miliția sa va termina deminarea portului în următoarea săptămână. O navă ucraineană scufundată a fost ridicată de pe fundul mării, iar o a doua urmează să fie scoasă pentru a permite reluarea operațiunilor portuare, sub ocupația rusă.

În ultimele 24 de ore, rușii au bombardat puternic toată linia de contact din Donbas, dar s-au menținut pe poziții defensive atât la Harkov, pe Frontul de Est, cât și la Zaporijie și Herson, în sud. Statul Major Ucrainean susține, în raportarea de marți dimineață, că rușii au executat o ofensivă spre orașul Severodonețk (regiunea Luhansk) dar au suferit pierderi grele și au fost nevoiți să se retragă.

Ucrainenii, care acum beneficiază de artileria grea (americană) de mare precizie, au bombardat și ei depozite ale Armatei Ruse la Izium și Herson. Odesa a fost și ea atacată cu rachete, dar cel puțin o parte a acestora au fost interceptate de antiaeriana ucraineană.

La miezul nopții de luni spre marți, imediat după evacuarea soldaților ucraineni din Azovstal, aviația rusă a lansat, de pe teritoriul Belarus, rachete care au lovit Liovul, oraș din vestul Ucrainei, la granița cu Polonia. Rapoartele locale vorbesc despre cel mai crunt bombardament al orașului de până acum, într-o serie de opt până la zece explozii consecutive.

Raportul integral ISW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday