UPDATE, marți 17 mai, ora 00.30

Statul Major Ucrainean anunță oficial că a ordonat Garnizoanei Mariupol staționate la Azovstal “să salveze viețile soldaților. Misiunea de apărare a Mariupolului a fost îndeplinită”, se mai arată în comunicat, în timp ce ministrul adjunct al Apărării a precizat că se fac eforturi pentru evacuarea soldaților rămași în Azovstal.

“Apărând pozițiile din Azovstal, apărătorii nu au permis inamicului să transfere pe alte fronturi 20.000 de soldați și a împiedicat astfel punerea în aplicare a planului de a captura rapid Zaporijie” se mai arată în comunicatul Statului Major Ucrainean.

La scurt timp, președintele Zelenski a confirmat printr-un mesaj video acțiunea: “Mulțumită acțiunilor Armatei Ucrainei, serviciilor de informații, precum și echipei de negocieri, Comitetului Internațional al Crucii Roșii și ONU, sperăm că vom reuși să salvăm viețile copiilor noștri. Vreau să subliniez că Ucraina are nevoie de eroi în viață. Acesta este principiul nostru. Cred că fiecare persoană decentă va înțelege aceste cuvinte. Pentru a ne întoarce acasă militarii, continuăm o muncă ce necesită delicatețe și timp”, spune Zelenski într-o înregistrare video ce pare a confirma că a început operațiunea de salvare a apărătorilor lui Mariupol.

Știrea inițială.

Conform Reuters, cel puțin 10 autobuze ce ar fi transportat soldați ucraineni au fost surprinse părăsind fabrica luni seara, însă nu s-a putut stabili exact câte persoane se aflau la bordul acestora. Anterior s-a estimat că aproximativ 600 de soldați se află în interiorul fabricii, o parte a lor fiind răniți.

“Pentru a salva vieți, întreaga garnizoană Mariupol pune în aplicare decizia Comandamentului Militar Suprem și speră la sprijinul poporului ucrainean”, se arată în ultima postare a Regimentului Azov de pe rețelele de socializare, fără a fi clar care este această decizie. “Timp de 82 de zile apărătorii Mariupolului au rezistat unei forțe superioare rusești, permițând astfel armatei ucrainene să se regrupeze, să antreneze mai mult personal și să obțină mai multe arme din țările partenere. Nici o armă nu va funcționa fără militari pregătiți, ceea ce îi face pe aceștia să fie cel mai valoros element al armatei”, se mai arată în postarea susținută de Denys Prokopenko, comandantul Batalionului Azov.

Videoclipul a fost difuzat la câteva ore după ce Rusia a declarat că a fost de acord să evacueze soldații ucraineni răniți din Azovstal.

Ulterior, televiziunea ucraineană Nexta a difuzat imagini cu sosirea autobuzelor în orașul Novoazovsk, la est de Mariupol, aflat sub ocupație rusă. În autobuze sunt în mod clar soldați răniți, dar nu este clar dacă sunt numai răniți.

Ultimii apărători ai regiunii Mariupol rezistă de mai multe săptămâni în buncărele antiatomice și tunelurile construite în uzina metalurgică Azovstal, una dintre cele mai mari din Europa. Civilii au fost evacuați din interiorul fabricii la începutul acestei luni.

Ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Hanna Malyar, a declarat că “Orice informație poate dăuna procesului de evacuare… dacă procesul este în desfășurare, nu putem spune ce se întâmplă în acest moment”.

Sursa: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday