Pentagonul a acordat o replică informațiilor publicate ieri de The NY Times, potrivit cărora SUA au acordat informații privind mișcarea trupelor ruse, folosite de Armata Ucraineană pentru țintirea și uciderea generalilor ruși. Purtătorul de cuvânt al Pentagonului a precizat că Armata SUA nu a furnizat informații specifice pentru țintirea generalilor, țintele și decizia de a ataca sau nu fiind ale ucrainenilor.

Între timp, un nou articol, de această dată în Washington Post, care citează tot surse de la Pentagon, arată că Statele Unite au oferit Ucrainei informații care au ajutat Kievul să atace și să scufunde nava amiral a flotei ruse de la Marea Neagră, Moskva. Statele Unite, spun sursele Washington Post, “nu aveau conștientizarea prealabilă” cu privire la o decizie a Ucrainei de a încerca lovirea cu rachete a navei de război, ci a oferit informații privind poziția acesteia, “pentru a ajuta națiunea ucraineană să se apere”, având în vedere faptul că navele rusești din Marea Neagră au lansat rachete spre Ucraina și exista riscul unui atac amfibiu, a spus oficialul.

WP mai arată că serviciile de informații americane au oferit forțelor ucrainene un avantaj semnificativ, permițându-le să localizeze forțele, echipamentele și centrele de comandă și control rusești.

Informația privind asistența americană în atacul ucrainean asupra crucișătorului Moskva a fost preluată pe larg și de presa din Rusia, deși oficial Kremlinul nu recunoaște că acesta a fost lovit și scufundat de ucraineni ci susține că o neglijență în camera munițiilor ar fi provocat o explozie la bord, în urmă căreia nava s-a scufundat.

Sursa: Wahington Post

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday