Deși această informație nu este tocmai surprinzătoare, ea a fost furnizată cotidianului american de “înalți oficiali americani”, care au precizat că Washingtonul a oferit Ucrainei detalii despre mișcările de trupe rusești, despre locația și mișcările de la cartierul general militar mobil al Armatei Ruse. Ucraina a folosit însă și propriile sale informații în deciziile de a efectua lovituri de artilerie și atacuri cu dronele Bayraktar care au dus la uciderea până acum a 12 generali ruși.

The NY Times mai arată că “sprijinul serviciilor de informații americane pentru ucraineni a avut un efect decisiv pe câmpul de luptă, confirmând țintele identificate de armata ucraineană și direcționând-o pe aceasta către noi ținte. De când a eșuat în cucerirea capitalei Kiev, în prima parte a războiului, Rusia a încercat să se regrupeze, concentrând în estul Ucrainei forțe care până acum s-au deplasat lent și inegal”.

SUA și NATO, care au cea mai vastă rețea de sateliți militari și mijloace de spionaj electronic din lume, nu au făcut un secret din faptul că ajută informativ Armata Ucraineană. Secretarul Apărării, Lloyd Austin, a declarat luna trecută că “vrem să vedem Rusia slăbită într-o măsură atât de mare, încât să nu mai poată face genul de lucruri pe care le-a făcut de la invadarea Ucrainei și până acum”.

Articolul integral pe The NY Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday