Update ora 22: BBC transmite că mai multe orașe ucrainene, printre care Nipru, Zaporojie, Nicolaev, Cerkasî și capitala Kiev, au fost bombardate în această seară de Armata Rusiei.

Totuși, nu există informații suplimentare în acest sens despre toate țintele vizate și despre eventuale victime. Rușii au lansat o ofensivă cu rachete asupra mai multor orașe ucrainene și marți seară.

Primarul orașului Nipru, Borys Filatov, a postat pe Facebook un mesaj în care spune că cel puțin o rachetă a lovit centrul orașului și prin intermediul căruia îndeamnă locuitorii să nu părăsească adăposturile în care se află. 

Trupele rusești continuă să tragă intenționat asupra infrastructurii feroviare. O altă rachetă a lovit infrastructura feroviară din Nipru. Nu au fost raportate victime în rândul angajaților, a declarat directorul executiv al companiei ucrainene de căi ferate.

Imaginile de pe rețelele de socializare arată că inclusiv un pod a fost lovit miercuri după-amiază.

Update ora 15:50 Intensificare a luptelor la uzina Azovstal din Mariupol. Primarul orașului, Vadim Boychenko, spune că nu se mai poate stabili o linie de contact cu soldații ucraineni aflați în uzina Azovstal, unde peste 30 de copii așteaptă să fie evacuați.

Update ora 12:35 Ministerul Apărării din Rusia susține că a ”dezactivat” șase gări din estul Ucrainei folosite de inamici pentru a primi arme de fabricație occidentală, prin bombardarea sistemelor de electricitate. 

Potrivit Reuters, ministerul mai afirmă că a lovit 40 de poziții ucrainene, fără a preciza un interval de timp. Informațiile nu au putut fi verificată din alte surse, iar partea ucraineană nu a comentat.

Frontul de Sud. Comandamentul Ucrainean anunță, miercuri dimineața, că o dronă Bayraktar a bombardat din nou Insula Șerpilor, lovind un post de comandă și un depozit de muniții. Un atac similar a mai avut loc în urmă cu câteva zile, când aviația ucraineană a scufundat și două șalupe rusești de patrulare.

În același timp, rușii au atacat cu rachete trei puncte din zona Odesa și Buceag (regiunea dintre sudul Republicii Moldova și nordul Deltei Dunării), una dintre ele lovind orășelul Arciz (15 mii de locuitori, regiunea Bolgrad), aflat la 60 de kilometri de Chilia Veche și granița cu România. Nu este clar ce fel de țintă au vizat rușii, dar este de presupus că în zonă ucrainenii ar fi putut amplasa unități antiaeriene care să prevină un desant dinspre Marea Neagră.

Comandamentul ucrainean a raportat că rușii au intensificat activitatea de recunoaștere cu drone în regiunea Odesa. Ucrainenii au închis punctul de frontieră cu Transnistria de la Cuciurgan, pe fondul exploziilor de ieri din Transnistria și a declarațiilor autorităților secesioniste conform cărora ar fi respins un atac terorist cu drone. Statul Major ucrainean a declarat că rușii iau măsuri (nespecificate) pentru evacuarea familiilor militarilor ruși din Transnistria.

Frontul de Est. Forțele ruse au continuat să bombardeze masiv linia de contact din Donbas, între Donețk-Luhansk, dar nu au executat niciun atac la sol confirmat pe 3 mai. NASA a publicat o fotografie din satelit ce arată anomalii termice (incendii, explozii) semnificative în zona Liman din Donbas în ultimele 48 de ore, ceea ce indică pregătiri pentru o nouă ofensivă.

ISW confirmă avansul Armatei Ucrainene la 40 Km vest de Harkov, până la barajul de la Starii Saltiv (anunțat ieri dimineață de Biziday) dar consideră că această poziție nu va amenința în mod semnificativ liniile de aprovizionare spre Izium, deja mutate de ruși mai spre est. Consideră totuși că această “contraofensivă ucraineană poate să distrugă pozițiile rusești la nord-est de Harkov și ar putea crea condiții pentru o operațiune mai amplă de alungare a rușilor din jurul orașului”. Dilema pentru Armata Rusă ar fi apoi dacă să-și consolideze pozițiile de lângă Harkov (ceea ce ar presupune retragerea din alte zone) sau să renunțe la pozițiile din raza de artilerie asupra Harkov, ceea nu le-ar mai permite să bombardeze al doilea cel mai mare oraș al Ucrainei.

Analiza integrală ISW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday