Update ora 22:30 David Arakhamia, parlamentar și lider în cadrul partidului președintelui ucrainean, anunță că guvernul a restabilit contactul cu ultimul grup de apărători ucrainieni din uzină. Anterior, primarul Mariupolului anunța că contactul cu luptătorii ucraineni a fost pierdut pe parcursul zilei de miercuri, odată cu o nouă ofensivă terestră a rușilor asupra uzinei. 

Totuși, parlamentarul a confirmat și informațiile transmise de presa ucraineană pe parcursul zilei de miercuri, conform cărora rușii au reușit să pătrundă în uzină. “Încercările de a asalta uzina continuă pentru a doua zi consecutivă. Trupele ruse sunt deja pe teritoriul Azovstal”, a declarat David Arakhamia.

Separat, ministrul de Externe ucrainean, Dmytro Kuleba, a spus că ultimii luptători ucraineni din Mariupol continuă să lupte în interiorul complexului și încă rezistă. Autoritățile transmit că 200 de civili și cel puțin 30 de copii sunt încă prinși în Azovstal.

Știrea inițială:

Primarul orașului Mariupol spune că nu se mai poate stabili o linie de contact cu soldații ucraineni aflați în uzina Azovstal, unde peste 30 de copii așteaptă să fie evacuați.

În acest moment, scopul nostru principal este să scoatem toți copiii din uzină, aproximativ 30 de copii se află acum acolo. Cel mai complicat pas va fi însă evacuarea soldaților ucraineni răniți, o misiune cu grad de dificultate ridicat din cauza faptului că Armata Rusiei nu permite acest lucru”, a declarat un deputat ucrainean.

Agenția ucraineană Pravda a raportat că rușii au reușit să pătrundă astăzi în uzina din Mariupol. Informația nu a putut fi verificată din alte surse. Uzina Azovstal a fost puternic bombardată de forțele Rusiei în ultimele două zile, de la sol, din aer și de pe apă. CNN a raportat anterior că două femei au decedat în urma acestor bombardamente, dar numărul civililor blocați în acest moment în interiorul uzinei nu este clar.

Comandanții ucraineni au precizat marți că tancurile rușilor au început să atace uzina care se întinde pe o suprafață de 11 kilometri pătrați și care are în subteran buncăre și tuneluri.

Tot marți, Denys Shelga, un comandant din cadrul Gărzii Naționale a Ucrainei, a precizat că aproximativ 500 de răniți se aflau la acel moment în uzină, iar unitatea medicală amenajată acolo a fost grav avariată. 

Surse alternative: Pravda, CNN, The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday