Update ora 23:15. Șeful Administrației Militare Regionale Dnipropetrovsk a declarat că au avut loc două atacuri cu rachete în districtul Kameanske de pe râul Nipru. Potrivit oficialului, o persoană a fost rănită, iar circulația trenurilor a fost oprită.

De asemenea, primarul din Liov a precizat că două persoane au fost rănite în atacurile cu rachete de acolo, care au afectat și rezervele de apă. Și armata ucraineană din sudul țării a confirmat că infrastructura feroviară din regiunea Kirovohrad a fost lovită și a spus că “din păcate, au fost raportați morți și răniți”. Alte trei rachete care au vizat regiunea Odesa au fost doborâte de forțele de apărare aeriană.

Update ora 22:00. Potrivit primarului Liovului, oraș din vestul Ucrainei aflat aproape de granița cu Polonia, alimentarea cu energie electrică este parțial întreruptă în urma atacurilor cu rachete care au vizat infrastructura orașului.

De asemenea, Căile Ferate ucrainene au transmis că mai multe trenuri au fost oprite în jurul Liovului din cauza atacurilor desfășurate de forțele ruse asupra stațiilor electrice feroviare.

CNN relatează că oficialii ucraineni raportează atacuri cu rachete în mai multe părți ale țării. La Vinnytsia, în sud-vestul țării, două rachete au fost doborâte, potrivit șefului administrației militare a regiunii, iar o altă rachetă de croazieră a fost doborâtă de apărarea antiaeriană “în drum spre Kiev”. Mai la vest, aproape de granița cu Slovacia, autoritățile au raportat un atac în regiunea muntoasă. Serviciul de Grăniceri a transmis că o zonă de frontieră din regiunea Sumî, în nord-est, a fost de asemenea atacată.

Potrivit CNN, câteva dintre țintele atacurilor cu rachete de marți par a fi fost legate de transportul de echipamente militare în Ucraina. Rusia a amenințat în repetate rânduri că va viza aceste transporturi, dar și rutele acestora.

Update ora 20:00. Cel puțin 10 persoane decedate și 15 rănite în urma bombardamentelor asupra unei uzine din orașul Avdiivka (regiunea Donețk), potrivit bilanțului autorităților locale. Guvernatorul regional din Donețk, citat de Reuters, acuză armata rusă că a atacat intenționat civili: “Rușii știau exact unde țintesc. Muncitorii tocmai își terminaseră tura și așteptau în stație un autobuz care să-i ducă acasă de la fabrică“. Oficialul precizează că bilanțul victimelor ar putea crește, deoarece serviciile de urgență nu au finalizat intervenția. Totuși, aceste date nu pot fi verificate momentan din surse independente. 

Avdiivka este un oraș cu o populație de aproximativ 30.000 de locuitori situat pe linia Frontului de Est, la doar câțiva kilometri nord de orașul Donețk. Înainte de începerea războiului, aproximativ 4.000 de muncitori erau angajați la uzina de cocs din oraș. Aceasta este cea mai mare din Ucraina și una dintre cele mai mari din Europa. Rusia nu a comentat imediat acest atac.

Update ora 16:30 Rușii au reluat atacul asupra uzinei Azovstal din Mariupol. I-au acuzat pe militarii ucraineni că au profitat de armistițiul de duminică pentru a-și asuma ”poziții de tragere”.

Autoritățile ucrainene au afirmat că uzina a fost lovită de la sol, din aer și de pe apă pe tot parcursul nopții trecute. Comandantul gărzii naționale ucrainene, citat de CNN, spune că în prezent mai sunt circa 200 de civili în buncărele pentru civili și că două femei au murit.

În schimb, presa rusă a scris că militarii ucraineni au profitat de armistițiul în vigoare duminică pentru ”a ieși din din subsol și a-și asuma poziții de tragere din clădirile complexului”, citând o declarație a purtătorului de cuvânt al Ministerului Apărării: ”În prezent, trupele Republicii Populare Donețk și forțele armate ruse încep să distrugă aceste poziții, prin artilerie și aviație”.

Știrea inițială: Șalupele rusești lovite ieri de ucraineni în Marea Neagră efectuaseră o misiune de recunoaștere în Deltă. Totuși, Pentagonul spune că NU are niciun indiciu că ar fi iminentă o invadare a Republicii Moldova. Ofensivă a ucrainenilor dinspre Harkov.

Frontul de Est. Mai mulți reporteri de la Pentagon citează un “înalt oficial” potrivit căreia ucrainenii i-ar fi împins pe ruși circa 40 de kilometri lângă Harkov. Harta ISW nu reflectă încă această situație. Deși neconfirmată, informația vine în completarea unei analize ISW care arăta zilele trecute că ofensiva ucraineană este mai avansată în zona Harkov decât comunică oficial autoritățile.

O eventuală securizare a localității strategice Starii Saltov, pe malul drept al râului Siverski Donets, ar permite ucrainenilor să pună la modul serios în pericol una dintre liniile de comunicație dintre orașul rus Belgorod (baza de aprovizionare) și concentrarea de forțe de la Izium, care amenință încercuirea trupelor ucrainene din Donețk.

Pe de altă parte, adjunctul ministrului Apărării din Ucraina a confirmat faptul că eliberarea localităților din jurul Harkovului s-a făcut cu pierderi grele din partea ucraineană. Este posibil ca orașul, bombardat intens de la începutul conflictului, să nu mai fie acum în raza artileriei ruse.

ISW arată în analiza sa zilnică faptul că lovirea postului de comandă din 30 de aprilie, în care numeroși ofițeri superiori ruși au fost omorâți sau răniți ar putea disturba încă o perioadă operațiunile Armatei Ruse de la Izium. Aceasta a efectuat acțiuni ofensive în ultimele 24 de ore, dar nu este clar dacă au reușit vreun avans.

În schimb, există mai multe informații privind avansarea rușilor spre Liman, iar Comandamentul ucrainean a confirmat marți dimineață aceste ofensive, după ce ieri pozițiile ucrainene au fost bombardate. Ucrainenii susțin că au respins 12 atacuri în această zonă în ultimele 24 de ore, dar nu este clar dacă ofensiva rusă spre Liman chiar a fost oprită.

Frontul de Sud. Pentagonul spune că NU are nicio indiciu privind o eventuală “invazie iminentă” a Rusiei în Republica Moldova. Anterior, The Times citase oficiali militari ucraineni care susțineau acest lucru, arătând că o eventuală ocupare a Republicii Moldova ar vulnerabiliza sensibil apărarea Odesei. ISW arată că cele două șalupe lovite cu rachete de ucraineni ieri se aflau într-o misiune de recunoaștere în partea ucraineană a Deltei Dunării. Ulterior, în cursul zilei de ieri, rușii au lansat un nou bombardament cu rachete în podul care leagă regiunea Odesa peste estuarul Nistrului de Deltă și către România.

Aparent, rușii se concentrează mai mult spre Zaporijie și mai puțin pe axa Herson-Nikolaev, care ar deschide drumul spre Odesa.

Potrivit comandamentului ucrainean, forțele ruse nu au efectuat ofensive terestre în sudul Ucrainei pe 2 mai, ci au efectuat doar bombardamente, la adăpostul cărora pregătesc probabil următoarele atacuri. Ucrainenii au lovit un depozit rusesc de muniție în regiunea Herson.

Analiza integrală ISW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday