Update ora 20:30 Potrivit relatărilor presei internaționale, în oraș s-a auzit o explozie puternică, urmată de un nor de fum. Centrul de presă al Forțelor de Apărare din Sud a raportat că adversarii au țintit ”infrastructura urbană”și au avariat o biserică.

Citat de Reuters, șeful administrației militare regionale Maxim Marchenko anunță că s-au înregistart morți și răniți, dar nu a putut oferi un bilanț. Sâmbătă, autoritățile regionale din orașul-port au anunțat că pista aeroportului a fost distrusă, în urma unei lovituri de rachetă.

Update ora 10:50 Armata ucraineană anunță că a distrus în această dimineață două șalupe de patrulare ale Rusiei, lângă Insula Șerpilor. Imagini din timpul atacului, executat cu o dronă Bayraktar.

Armata ucraineană a postat o filmare în care două șalupe de patrulare rusești, din clasa Raptor, au fost distruse de o dronă Bayraktar (de fabricație turcească) lângă Insula Șerpilor. Oficialii ucraineni precizează că loviturile au avut loc în această dimineață. Acest tip de șalupe, intrate relativ recent în dotarea Armatei Ruse, sunt blindate, dotate cu mitraliere grele și pot transporta până la 20 de pușcași marini. Ele sunt folosite pentru patrulare și pentru asalt amfibiu.

În paralel, două explozii puternice au avut loc în această dimineață și la Belgorod, un oraș rusesc aflat la nord-est de Ucraina. Informația a fost confirmată și de autoritățile locale, care nu au oferit și alte detalii despre natura exploziei. Susțin, în schimb, că “nu există pagube sau distrugeri și nu sunt victime”. 

Mai multe explozii au avut loc în aceeași regiune și duminică. Autoritățile rusești au confirmat faptul că a explodat un depozit de muniții, dar nu este clar din ce cauză.

Explozii au fost raportate pe rețelele de socializare și în orașul Lysk, în regiunea Kursk de lângă granița cu Ucraina, însă nu există informații confirmate în acest sens. În weekend, în Kursk s-a prăbușit un pod de cale ferată, iar autoritățile locale au spus că de vină este “un act de sabotaj”.

Știrea inițială: Rușii pot lăsa impresia că se pregătesc de un asalt asupra Odesei dinspre Transnistria, dar ISW consideră că aceștia “NU au capacitatea de a conduce o operațiune atât de amplă și de complexă în această etapă a războiului”. Zvonurile privind rănirea generalului Gerasimov sunt, cel mai probabil, false.

În analiza sa de luni dimineață, ISW arată că raportările privind rănirea șefului militar al Armatei Ruse în atacul de Izium sunt, cel mai probabil, false.

Potrivit unor surse de la Pentagon, generalul Valeri Gerasimov a fost prezent la sediul din Izium, dar a plecat în Rusia înainte de atac. ISW arată că nici informațiile privind trimiterea acestuia pe front de către Vladimir Putin nu sunt exacte, fiind mai degrabă probabil ca șeful Marelui Stat Major să fi efectuat o vizită pe câmpul de luptă pentru a evalua starea ofensivei ruse în direcția Izium și pentru a stabili de ce ofensiva rusă s-a blocat în mare măsură pe această axă de atac. “Comandanții, chiar și cei superiori, desfășoară adesea astfel de vizite în zone importante pentru a obține o mai bună înțelegere concretă și specifică a situației și, mai important, a moralului și capacității trupelor și unităților care operează acolo”, mai arată ISW.

Duminică, o publicație ucraineană, larg preluată de presa din România și pe rețelele de socializare, a pretins că generalul Valeri Gerasimov ar fi fost rănit în atacul de sâmbătă desfășurat de ucraineni la Izium, în care un centru de comandă a fost lovit și mai mulți ofițeri ruși au fost răniți sau au murit.

Frontul de Est. Forțele ruse au continuat să efectueze atacuri terestre de-a lungul liniei Donețk-Luhansk-Izium, dar nu au realizat niciun câștig teritorial substanțial. Încearcă să securizeze localitățile Rubijne și Popasna pentru a împiedica deplasarea forțelor ucrainene, dar aceste poziții erau disputate încă de la începutul războiului și chiar anterior lui. ISW consideră că eșecurile repetate ale Rusiei de a captura câteva sate (precum Zolote sau Vilne) sugerează că pozițiile defensive ucrainene dinainte de invazie sunt prea puternice pentru ca trupele ruse să le poată lua cu asalt. Cu toate acestea, forțele ruse au un succes ceva mai mare pe axa Donețk – Liman.

Frontul de Sud. Forțele ruse efectuează o pauză de regrupare și recunoașterea și, potrivit Comandamentului Ucrainean, se pregătesc pentru o ofensivă spre Nikolaev și Krivoi Rog. ISW nu poate confirma în mod independent această prognoză și consideră că un asalt rusesc în aceste direcții, simultan cu bătălia pentru Donbas, ar împărți resursele rusești într-o manieră care amintește de planul inițial eșuat de invazie rusă.

Totuși, Armata Rusă a efectuat atacuri cu rachete Onyx asupra aeroportului din Odesa, iar activarea flotei ruse din zonă, alături de războiul informațional (hybrid) desfășurat în Transnistria, poate indica faptul că forțele ruse se pregătesc pentru un posibil atac asupra Odesei aparent atât dinspre est cât și dinspre vest, probabil (teoretic) sprijinit de un desant amfibiu.

Potrivit publicației britanice The Times, ucrainenii consideră că rușii deja au luat decizia de a invada Republica Moldova, pentru a putea ataca Odesa dinspre vest. Totuși, ISW nu considerăm că forțele ruse au capacitatea de a conduce o operațiune atât de amplă și de complexă în această etapă a războiului. “Forțele ruse pot încerca oricum să facă acest lucru, sau pot spera că, lăsând impresia că se pregătesc pentru o astfel de operațiune, vor atrage mai multe forțele ucrainene de pe alte fronturi în jurul Odesei”.

Analiza integrală ISW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday