“Vom plăti în ruble pentru livrările de gaze rusești, dacă Rusia ne va cere”, a declarat Viktor Orban într-o conferință de presă. Anterior, ministrul ungar de Externe a transmis Comisiei Europene că “nu are niciun rol de jucat” în privința contractelor țării sale cu furnizorii ruși. Anul trecut, statul ungar a încheiat un nou contract cu Gazprom pentru livrarea a 4,5 miliarde de metri cubi de gaz în fiecare an

Orban a obținut un al patrulea mandat de prim-ministru în urma alegerilor din weekend, un rezultat datorat într-o oarecare măsură și faptului că a ales să nu adopte toate sancțiunile impuse de UE Rusiei pentru invadarea Ucrainei, subliniază Reuters. În discursul în care și-a proclamat victoria, el chiar l-a numit pe Volodimir Zelenski oponent. 

La finalul lunii martie, Vladimir Putin a anunțat că a modificat legislația Federației Ruse, astfel încât toți clienții din țările “neprietenoase” trebuie să plătească pentru gazele cumpărate numai în ruble. Țările europene s-au opus în repetate rânduri acestei practici, pe care o consideră un instrument al Rusiei de a-și susține moneda națională și a evita unele sancțiuni economice. Plata pentru importurile de gaze se realizează cu o lună în urmă, astfel că, potrivit Kremlinului, primele plăți în ruble ar trebui făcute din luna mai.

Surse alternative: Reuters, Business Insider

Folosim cookies