Țările UE au plătit Rusiei 35 de miliarde de euro pentru produse energetice de la începutul războiului. În acest timp, suma trimisă de Comisie Ucrainei ca ajutor a fost de numai un miliard de euro.

Sumele au fost declarate de comisarul european pentru relații externe, Josep Borrell, chiar în Parlamentul European. Zelenski are nevoie să-i spunem mai rar că el este un erou și să-i dăm mai multe arme pentru a lupta. Asta se așteaptă ucrainenii de la noi și asta și facem, dar trebuie să o facem mai repede. Ajutați-i să lupte cu forțele invadatoare cu toate capacitățile pe care le avem noi la dispoziție”, a mai spus comisarul european, subliniind că țările UE plătesc Rusiei într-o zi pentru energie și gaze suma pe care au donat-o Ucrainei în mai bine de o lună.

Tot mai multe voci cer blocului comunitar să pună în aplicare un embargo total asupra combustibililor fosili din Rusia, care, potrivit Euronews au ajuns anul trecut la o valoare de aproape 1oo de miliarde de euro. În timp ce Polonia și statele baltice spun că această mișcare este o datorie morală pentru UE, companiile germane au avertizat că țara va intra într-o “recesiune abruptă”, dacă este introdus un embargo complet.

Un nou pachet de sancțiuni, al cincilea, anunțat de Comisia Europeană marți a propus interzicerea importurilor de cărbune rusesc, care reprezintă însă doar o valoare de 4 miliarde de euro pe an. Comisia lucrează la un eventual embargou asupra petrolului, pentru care UE plătește peste 70 de miliarde de euro anual, dar tot nu a găsit soluții pentru eliminarea completă a gazelor naturale rusești, pentru care țările membre plătesc 16 miliarde de euro pe an.

Sursă alternativă: Euronews

Foto: Gints Ivuskans | Dreamstime.com

Folosim cookies