“Vom plăti în ruble pentru livrările de gaze rusești, dacă Rusia ne va cere”, a declarat Viktor Orban într-o conferință de presă. Anterior, ministrul ungar de Externe a transmis Comisiei Europene că “nu are niciun rol de jucat” în privința contractelor țării sale cu furnizorii ruși. Anul trecut, statul ungar a încheiat un nou contract cu Gazprom pentru livrarea a 4,5 miliarde de metri cubi de gaz în fiecare an

Orban a obținut un al patrulea mandat de prim-ministru în urma alegerilor din weekend, un rezultat datorat într-o oarecare măsură și faptului că a ales să nu adopte toate sancțiunile impuse de UE Rusiei pentru invadarea Ucrainei, subliniază Reuters. În discursul în care și-a proclamat victoria, el chiar l-a numit pe Volodimir Zelenski oponent. 

La finalul lunii martie, Vladimir Putin a anunțat că a modificat legislația Federației Ruse, astfel încât toți clienții din țările “neprietenoase” trebuie să plătească pentru gazele cumpărate numai în ruble. Țările europene s-au opus în repetate rânduri acestei practici, pe care o consideră un instrument al Rusiei de a-și susține moneda națională și a evita unele sancțiuni economice. Plata pentru importurile de gaze se realizează cu o lună în urmă, astfel că, potrivit Kremlinului, primele plăți în ruble ar trebui făcute din luna mai.

Surse alternative: Reuters, Business Insider

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday