În deschiderea ședinței, Recep Erdogan, președintele Turciei, a declarat că Rusia și Ucraina sunt pentru țara sa prieteni valoroși și a cerut încetarea imediată a focului. A adăugat că un succes în această etapă ar putea conduce la o întâlnire la vârf între Vladimir Putin și Volodimir Zelenski, pentru care a propus ca locație tot Turcia.

Erdogan a transmis delegațiilor că ambele au “preocupări legitime”, că este momentul să se înregistreze rezultate concrete, că “pacea echitabilă” nu va avea un perdant, iar prelungirea conflictului nu va aduce niciunei părți beneficii.

BBC notează că negocierile în format fizic au fost reluate după două săptămâni, dar că nu sunt așteptate mari progrese. Potrivit CNN, delegația rusă este condusă de adjunctul ministrului de Externe, Alexander Fomin, iar cea ucraineană de David Arakhamia, parlamentar și președintele partidului care l-a susținut pe Zelenski în campania electorală din 2019.

În biroul liderului turc a putut fi văzut și oligarhul rus Roman Abramovici, despre care Wall Street Journal a dezvăluit luni că a resimțit simptomele unei posibile otrăviri, în urma altei runde de discuții purtate la Kiev, pe 3 martie. De altfel, chiar înaintea demarării discuțiilor, ministrul ucrainean de Externe (nu este prezent în Turcia) le-a cerut tuturor celor implicați “să nu mănânce, să nu bea și să nu atingă nicio suprafață”. 

Potrivit BBC, Abramovici nu se află la masa negocierilor, ci la o masă alăturată, cu un purtător de cuvânt al lui Erdogan, însă are rolul de mediator.

Știrea se actualizează pe parcursul întâlnirii

Surse alternative: BBC, CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday