UPDATE: Un oficial american citat de Reuters sub protecția anonimatului a declarat că, din informațiile serviciilor americane, Abramovici și celelalte două persoane nu au fost otrăvite, ci au fost supuși unui factor de mediu.

“Informațiile sugerează că a fost un factor de mediu, iar nu otrăvire“, a spus reprezentantul, care nu a oferit mai multe detalii.

Știrea inițială

Potrivit Wall Street Journal, care citează sub protecția anonimatului mai multe persoane familiare cu incidentul, Roman Abramovici și alți cel puțin doi membri ai echipei ucrainene de negociatori au suferit de înroșirea ochilor, lăcrimare constantă și dureroasă și inflamații ale pielii de pe față și de pe mâini. Informația că Abramovici a suferit de astfel de simptome a fost confirmată de către un purtător de cuvânt al miliardarului rus.

Sursele au afirmat că oligarhul și celelalte două persoane și-au revenit la scurt timp și acum se află în afara oricărui pericol. Ele învinuiesc guvernul de la Moscova, despre care spun că încearcă să saboteze încercările de încheiere, prin diplomație, a războiului.

Și grupul de jurnaliști de investigații Bellingcat are informații faptul că trei persoane, între care și Abramovici, au suferit simptome specifice intoxicării cu agenți chimici, în urma ședinței de la începutul lunii. Potrivit grupului, cei trei ar fi consumat doar ciocolată și apă în ultimele ore înainte de a resimți simptome.

Potrivit Bellingcat, doi experți ai grupului de cercetători CW și un doctor au precizat că simptomele resimțite de cei trei sunt specifice intoxicației cu porfirină, organofosfat (care stau la baza insecticidelor și erbicidelor) sau substanțe hidroaromatice. Experții au mai precizat că doza și tipul toxinelor consumate involuntar de către miliardar și ceilalți doi nu a fost îndeajuns pentru a provoca decesul acestora, iar “atacul” a fost cel mai probabil menit să sperie victimele. 

Surse alternative: WSJ, BBC

Sursa foto: Dreamstime / Iurii Osadchi

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday