Într-o declarație de presă, Dacian Cioloș și-a anunțat demisia de la șefia USR, după ce informase cu două ore înainte Biroul Național că va face acest gest. Azi la prânz, acest organism de conducere a votat împotriva programului său.

Principalele declarații:

  • Am considerat că este firesc să îmi prezint demisia. Pentru că am candidat pentru modernizarea partidului, după fuziune. Ca acest lucru să se întâmple, aveam nevoie de “complicitatea” Biroului Național.
  • Cred că USR este o alternativă la extremism. Nu mai departe de azi am văzut cum încearcă unii să rezolve moțiuni simple, îi iau pe alții de gât.
  • E nevoie de un partid credibil care dorește modernizarea României. Eu asta am vrut prin acel plan, o deschidere către societate, către mediul de afaceri. Din păcate nu am obținut acea susținere.
  • Rămân membru de partid și voi continua alături de colegi. Acest partid are nevoie de împrospătare, de reconectare la societate și de recunoașterea limitelor care trebuie depășite.
  • Va rămâne interimar Cătălin Drulă, până când conducerea va decide să organizeze noi alegeri. Nu voi mai candida la funcția de președinte.
  • Eu cred că ar fi important să înceapă o discuție în partid. Cred că e nevoie de dezbatere pentru schimbarea statutului. Un statut este esențial pentru un partid, dar cel mai important este ca el să fie adaptat vremurilor pe care le trăim. V-am dat exemplu cu ce s-a întâmplat azi în parlament. Majoritatea din parlament blochează acum reforme. Noi avem nevoie de redinamizare din interior.
  • Am un mesaj către susținătorii noștri: cred în continuare că dialogul intern poate fi mai dur sau mai direct, dar ține viu partidul. Această neliniște interioară, dacă e bine canalizată, poate duce la un partid care reprezintă bine societatea.
  • Eu cred că USR are o perioadă de timp în față din care să tragă învățăminte din ieșirea de la guvernare și să ofere o nouă platformă pentru momentul 2024. Asta e ce mi-am dorit eu să facem. Nu am reușit ca președinte, dar sper să dea tonul cei care au acum majoritatea în partid.
  • O să închei reamintindu-vă că în vară i-am promis lui Barna să nu candidăm niciunul, pentru a crea condițiile unei regenerări în partid. Iată că am ajuns acolo, dar cu câteva luni întârziere. Nu mi-au lipsit puterile, ci încrederea că mai putem continua împreună. Fără încredere, nu mimată, ci sinceră, va fi greu să reușim.
  • Nu am în calcul să refac vechiul partid (Plus). Pe mine nu mă face funcția.Eu nu am făcut, cât am fost președinte, deosebiri între foști PLUS și foști USR. Am vrut să depășim treburile astea. Important este comportamentul ăsta, nu eticheta, nu sigla.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday