Președintele Joe Biden a vorbit miercuri seară aproape două ore cu reporterii acreditați la Casa Albă, prezicând că “Rusia va intra în Ucraina”, dar arătând că NATO și SUA nu au nicio intenție de a răspunde pretențiilor lui Putin de a retrage din forțele de pe teritoriul fostelor țări comuniste, admise în Alianță după 1997. “Din contră, dacă el intră în Ucraina, noi luăm în calcul suplimentarea trupelor din Polonia și România”, a spus Biden.

“Nu sunt convins [că președintele rus Vladimir Putin] este sigur de ce va face. Eu bănuiesc că va intra [în Ucraina]. Simte că trebuie să facă ceva”, a spus la un moment dat Biden. Imediat după aceea reporterii au insistat pe această problemă, dar președintele a părut să dea înapoi, spunând că nu cunoște planul exact al lui Putin în ceea ce privește o invazie a estului Ucrainei.

Deși s-a dorit un semnal ferm transmis Rusiei, conferința de presă a lui Biden a dat mai degrabă semnale de ezitare. Președintele SUA a vorbit despre hotărârea aliaților de a sancționa Rusia, în cazul unei invazii, dar a spus că nu există încă o coerență între membrii NATO, “și petrec o grămadă de timp pentru a rezolva această chestiune”,  în privința sancțiunilor ce ar trebui impuse în cazul unei “incursiuni minore”.

Imediat după aceea, remarca a stârnit o undă de șoc la Kiev, oficialii ucraineni declarând, sub protecția anonimatului pentru CNN că Biden i-a dat în acest fel undă verde lui Putin pentru a intra în Ucraina.

Casa Albă a încercat să explice ulterior remarcile lui Biden, subliniind că un atac rusesc în spațiul cibernetic sau prin intermediul forțelor paramilitare “ar determina un răspuns reciproc”, dar diferit de situația în care trupele ruse trec granița Ucrainei. “Președintele Biden a fost clar cu președintele rus: dacă vreun soldat rus trece peste granița cu Ucraina, aceasta este o nouă invazie și va fi întâmpinată cu un răspuns rapid, sever și unit din partea Statelor Unite și a aliaților noștri”, a arătat într-o declarație scrisă, după conferința lui Biden, secretarul de presă Jen Psaki.
“Președintele Biden știe, de asemenea, din experiența sa îndelungată, că rușii au o paletă extinsă de tipuri de agresiune în afara acțiunii militare directe, inclusiv prin atacuri cibernetice și tactici paramilitare. Președintele a afirmat astăzi că acele acte de agresiune rusă vor fi întâmpinate cu un răspuns decisiv, reciproc și unit”.

În prezent, în România se află aproximativ o mie de militari americani, majoritatea la bazele NATO de la Deveselu și Mihail Kogălniceanu, în timp ce în Polonia sunt aproximativ 5000 de americani, ca urmare a cererii exprese făcute de această țară, în anii trecuți, Administrației Trump.

Miercuri, în timpul unui discurs ținut în Alsacia, președintele francez, Emmanuel Macron a exprimat disponibilitatea de a trimite trupe ale țării sale în misiuni  de tip “prezenţă înaintată consolidată”, mai ales în România, “pentru a arăta solidaritate cu prietenii noștri europeni în cadrul NATO”.

Surse alternative: Casa Albă, Washington Post, CNN,

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday